Η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση της κας Κατσέλη να ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου τα μέτρα για αναγραφή στις συσκευασίες γάλακτος και γιαουρτιών της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης.

Είναι ένα θετικό πρώτο μέτρο, το οποίο άμεσα πρέπει να επεκταθεί και στα τυροκομικά προϊόντα, ούτως ώστε να υπάρχει προστασία του καταναλωτή. Διότι σαφώς αποτελεί εξαπάτηση του καταναλωτή η χρήση π.χ. τοπωνυμιών ή η χρήση ονομασίας παραδοσιακών σκευασμάτων ενώ η πρώτη ύλη παραγωγής αυτών των προϊόντων είναι εισαγόμενη από άλλες χώρες.

Δεν αρκεί όμως η θεσμοθέτηση κάποιων μέτρων για να προστατευθεί ο καταναλωτής, αλλά απαιτείται και η πλήρης εφαρμογή τους. Και δυστυχώς μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι υπάρχει μερική εφαρμογή.

Ενώ οι εταιρίες που χρησιμοποιούν Ελληνικό γάλα το γράφουν στις συσκευασίες τους ευκρινώς, δε συμβαίνει το ίδιο με αυτές που δεν το χρησιμοποιούν σε μια σειρά προϊόντων τους. Επίσης οι εταιρίες που δε χρησιμοποιούν Ελληνικό γάλα γράφουν στις συσκευασίες τους ότι το γάλα είναι προελεύσεως Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα έπρεπε να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης. Σε πολλά super markets και καταστήματα πώλησης γαλακτοκομικών, εξακολουθεί το φρέσκο γάλα να είναι στο ίδιο ψυγείο και ράφι με τα γάλατα μακράς διάρκειας ζωής, ενώ και μόνο ότι πολλά από αυτά τοποθετούνται σε ψυγεία αποτελεί προσπάθεια εξαπάτησης του κοινού.

Θεωρούμε ότι τα αρμόδια υπουργεία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τους καθώς και οι νομαρχίες θα επιβάλλουν την πλήρη εφαρμογή της διάταξης. Επίσης δηλώνουμε ότι η Ε.Φ.Χ.Ε. και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αγελαδοτρόφων, θα καταγγέλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες τις εταιρίες και τα καταστήματα που δεν εφαρμόζουν πλήρως τη σχετική διάταξη.

Είναι δε αυτονόητο ότι οι προσπάθειες εταιριών να εμφανίζουν ως ελληνικά, προϊόντα που δεν είναι, ή χρησιμοποιώντας διάφορα τρικ να προσπαθούν να εξαπατήσουν το καταναλωτικό κοινό, θα μας βρίσκουν αντιμέτωπους και θα τους καταγγέλλουμε επωνύμως στον ελληνικό λαό. Διότι είναι πράγματι απογοητευτικό γι’ αυτήν την πολύπαθη ελληνική παραγωγή όλοι να μιλούν αλλά λίγοι πραγματικά να ενδιαφέρονται. Όπως επίσης θα θεσπίσουμε σε ετήσια βάση εκδηλώσεις βράβευσης των γαλακτοβιομηχανιών που χρησιμοποιούν για τα προϊόντα τους αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο Ελληνικό γάλα.

Είμαστε σίγουροι ότι ο Ελληνικός λαός, που μαστίζεται από μία πρωτοφανή κρίση, γνωρίζει πολύ καλά ότι η ποιότητα ενός τροφίμου, όπως το γάλα και τα προϊόντα του, είναι αντιστρόφως ανάλογη από την απόσταση που χωρίζει τον καταναλωτή από τον τόπο παραγωγής του, και θα στηρίξει την προσπάθειά μας.

Διότι αυτός είναι ο τελικός κριτής.
Διότι δε θέλει να τον εξαπατούν.
Διότι εμπιστεύεται το Ελληνικό γάλα.
Διότι ο καθένας μας θέλει να στηρίξει την Εθνική οικονομία.

Διότι είναι εύκολο όταν τοποθετούμε ένα τρόφιμο στο καλάθι, να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας στη χώρα μας.

Όταν αυτό είναι ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

Για την Ε.Φ.Χ.Ε.                                                           Για τον Πανελλήνιο Σύλλογο

                                                                                                    Αγελαδοτρόφων

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                                             ΚΕΦΑΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ