Να προστατεύσει το εισόδημα των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών που βλέπουν τους τελευταίους μήνες την τιμή του προϊόντος τους να κατρακυλά από τα 36 – 38 λεπτά/ λίτρο στα 32 λεπτά/ λίτρο, καλεί με ανακοίνωσή του ο συντονιστής Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης. Καταγγέλλει επίσης «τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος από τις Βαλκανικές χώρες, που σε συνδυασμό με αθέμιτες πρακτικές των γαλακτοβιομηχανιών εις βάρος των παραγωγών, ουσιαστικά οδηγούν στον οικονομικό στραγγαλισμό της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής», ενώ παράλληλα τονίζει ότι υπάρχει μια εξόφθαλμη διαφορά όγκου της τάξης των 400.000 τόνων περίπου ετησίως, μεταξύ της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής και της εγχώριας παραγωγής νωπών γαλακτοκομικών προϊόντων τα οποία φέρονται να παρασκευάζονται αποκλειστικά από φρέσκο ελληνικό γάλα.

Συγκεκριμένα ο κ. Χρυσοχοΐδης σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ε. Μπασιάκο αναφέρει τα εξής:

«Τους τελευταίους μήνες ο χώρος της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής βρίσκεται σε πρωτοφανή αναστάτωση. Η τιμή του αγελαδινού γάλακτος έχει πέσει από τα 36-38 λεπτά ανά λίτρο όπου βρισκόταν πριν έξι μήνες σε επίπεδα κάτω των 32 λεπτών. Η διαφορά αυτή είναι καταστροφική για τους Έλληνες γαλακτοπαραγωγούς, τα περιθώρια κέρδους των οποίων περιορίζονται ασφυκτικά. Οι παραγωγοί καταγγέλλουν πως βρίσκονται διαρκώς υπό καθεστώς εκβιασμού από τις γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες εισάγουν τεράστιες ποσότητες γάλακτος από το εξωτερικό και το χρησιμοποιούν για την παρασκευή ακόμη και νωπών προϊόντων, με αποτέλεσμα να αδιαφορούν για την απορρόφηση της εγχώριας παραγωγής. Το φαινόμενο έχει λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις που η ετήσια ελληνική παραγωγή νωπών γαλακτοκομικών προϊόντων, η οποία σύμφωνα με τις ετικέτες φαίνεται πως παράγεται αποκλειστικά από εγχώρια πρώτη ύλη, ανέρχεται σε 1.200.000 τόνους, τη στιγμή που το σύνολο της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής κυμαίνεται γύρω στις 750.000 τόνους.

Γίνεται μάλιστα λόγος για ειδικές διαδικασίες παστερίωσης που εφαρμόζονται στο εισαγόμενο γάλα (τετραπλή παστερίωση στους 80 βαθμούς) με σκοπό την εξολόθρευση του μεγάλου μικροβιακού του φορτίου, οι οποίες καταστρέφουν τα θρεπτικά συστατικά του. Ως αποτέλεσμα ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει ακριβά για γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που θεωρεί πως παράγονται αποκλειστικά από φρέσκο ελληνικό γάλα, αλλά καταναλώνει τελικά προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας χωρίς καν να το γνωρίζει. Οι γαλακτοπαραγωγοί απαιτούν από το ΥΠΑΑ&Τ να προχωρήσει άμεσα σε έλεγχο των γαλακτοβιομηχανιών, ώστε να ελεγχθούν οι πηγές τροφοδοσίας τους και η προέλευση της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται στα διάφορα προϊόντα τους. Επικαλούνται μάλιστα την ανάλογη δέσμευση που είχε αναλάβει πριν λίγους μήνες ενώπιόν τους ο υφυπουργός κ. Κοντός, υπόσχεση την οποία το Υπουργείο σας ουδέποτε τίμησε.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Πώς εξηγείται η σημαντική διαφορά όγκου μεταξύ της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής και της εγχώριας παραγωγής νωπών γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία σύμφωνα με τις ετικέτες που φέρουν παρασκευάζονται αποκλειστικά από ελληνικό γάλα;
  • Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να εκλείψει το παραπάνω φαινόμενο; Σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα στη διεξαγωγή ελέγχων στις γαλακτοβιομηχανίες, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει ήδη αναλάβει;».