Οι γιατροί συστήνουν, σε γενικές γραμμές, να δίνουμε πλήρη γαλακτοκομικά στα παιδιά μέχρι τα 12 έτη και μετά να πίνουν το γάλα και να τρώνε το γιαούρτι και το τυρί που επιλέγουν οι ενήλικες του σπιτιού, τα οποία πρέπει να είναι χαμηλών λιπαρών. Δεν συμφωνούν ωστόσο όλοι σε αυτή την τακτική, με την τελική απόφαση να την παίρνει ο θεράπων παιδίατρος με τους γονείς.

Η πρώτη μεγάλης έκτασης μελέτη για το θέμα αυτό έγινε πρόσφατα στο Edith Cowan University (ECU) και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει -σε επίπεδο υγείας και θρέψης των παιδιών- διαφορά μεταξύ πλήρους και λίγων λιπαρών γάλακτος, γιαουρτιού και τυριών.

Οι ερευνητές έκαναν την εν λόγω δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical Nutrition αναφέροντας ότι πρέπει να αλλάξουν οι οδηγίες που δίνονται στους γονείς για τα παιδιά άνω των 2 ετών.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ECU, Therese O’Sullivan, η οποία ήταν η επικεφαλής ερευνήτρια, έβαλε στο “μικροσκόπιο” τα οφέλη στην υγεία των παιδιών από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά σε μια μελέτη που ονομάστηκε Milky Way.

Επί τρεις μήνες, περιέλαβαν στη μελέτη 49 υγιή παιδιά ηλικίας από 4 έως 6 ετών, που επέλεξαν με τυχαίο τρόπο να τα χωρίσουν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έπινε γάλα πλήρες και η άλλη με χαμηλά λιπαρά (όχι 0%).

Κανείς από τα παιδιά ή τους γονείς δεν ήξεραν σε ποια ομάδα ανήκαν, με το γάλα να παραδίδεται κάθε βράδυ στα σπίτια τους σε ειδική συσκευασία. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες είχαν τη δυνατότητα να κάνουν εξετάσεις στα παιδιά για να διαπιστώσουν αν είχαν κάποιες διαφορές στους αιματολογικούς δείκτες…
Για πρώτη φορά παγκοσμίως μία έρευνα κατέγραψε τα στοιχεία αυτά και από την ανάλυσή τους, φάνηκε ξεκάθαρα ότι είτε έπιναν το πλήρες, είτε το χαμηλών λιπαρών γάλα, δεν είχαν καμία αλλαγή στην κατάσταση της υγείας τους.

Η μελέτη αυτή πρέπει βέβαια να επιβεβαιωθεί από άλλες, πολυπληθέστερες και ενδεχομένως πιο μακροχρόνιες που θα αποδείξουν πέραν πάσης αμφιβολίας αν τα παιδιά χρειάζεται πραγματικά να τρώνε γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά και μετά τα 2 έτη.

Πηγή