Οι διαρκείς προσπάθειες εκσυγχρονισμού και τα δύσκολα χρόνια της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας αναλύθηκαν διεξοδικά, κατά τη διάρκεια της ημερίδας της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ), το περασμένο Σάββατο στο πλαίσιο της έκθεσης «Ζωοτεχνία» στη Θεσσαλονίκη.

Την τελευταία δεκαετία έχουν κλείσει παραγωγικές μονάδες γαλακτοπαραγωγής ή έχουν μειώσει το παραγωγικό τους κεφάλαιο, βιώνεται η δραματική κατάρρευση των τιμών, παρατηρείται έλλειψη τραπεζικής ρευστότητας και το τοπίο στην αγορά παραμένει αρρύθμιστο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ε.Φ.Χ.Ε., Ηλίας Κοτόπουλος.

Ο διευθυντής της Ε.Φ.Χ.Ε., Σταμάτης Μηλιούδης αναφέρθηκε στα ζητήματα, που ήρθε να επιλύσει η οργάνωση, αφού από το 2001 μέχρι σήμερα έχουμε σταθερή αύξηση της γαλακτοπαραγωγής στις μονάδες, λόγω των επιστημονικών μεθόδων, χωρίς όμως να έχουμε ταυτόχρονα βελτίωση των υπόλοιπων δεικτών, που αναφέρονται στο εισόδημα του παραγωγού.

Αρκεί να σημειωθεί ότι σε παλαιότερες εποχές, η παραγωγή γάλακτος ανερχόταν κοντά στους 4 τόνους από μία αγελάδα και σήμερα φτάνει ακόμη και τους  13/ανά ζώο. «Σε λίγο σπάνια φυλή θα είναι ο …Έλληνας αγελαδοτρόφος γαλακτοπαραγωγής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηλιούδης, επισημαίνοντας πως  Εφορία, ΦΠΑ, ΕΦΚΑ, δημιουργούν ένα τοξικό κλίμα.

Αναφερόμενος ο Στ. Μηλιούδης στο προφίλ της ελληνικής αγελαδοτροφίας τόνισε ότι  ο κύριος όγκος του ζωικού κεφαλαίου εντοπίζεται σε τρία γεωγραφικά διαμερίσματα: οι περισσότερες μονάδες εντοπίζονται στη Μακεδονία, λιγότερες στη Θράκη κι ακόμη λιγότερες στη Θεσσαλία. Οι ελληνικές μονάδες έχουν κατά μέσον όρο 51-200 ζώα κι η γαλακτοπαραγωγή ανέρχεται σε 305 μέρες το χρόνο. Τα προγράμματα της ΕΦΧΕ αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας του σιτηρεσίου των ζώων, στη γενετική βελτίωση με τεχνητή σπερματέγχυση και στις καλές πρακτικές διαχείρισης του ζωικού κεφαλαίου κ.ά.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνεργάτης  της ΕΦΧΕ, Γιώργος Βαλεργάκης, η συστηματική αξιοποίηση των στατιστικών στοιχείων και του αρχείου της ΕΦΧΕ σε συνδυασμό με τη γενετική βελτίωση, μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ποιότητα ζωής του ζώου και στην γαλακτοπαραγωγή.


Την περίοδο  2006-16, οι εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν κατά 53,1% , το παραγόμενο γάλα μειώθηκε κατά 18,5% αλλά η μέση παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε κατά 73,9%. Σημαντική επίσης είναι η μεταβολή του κόστους ζωοτροφών, που, από το 2004 έως το 2016 αυξήθηκε κατά 36,5% στο  47,7%.


Πρακτικά αυτό σημαίνει για τον ίδιο τον κτηνοτρόφο εξοικονόμηση χιλιάδων ευρώ από ασθένειες, όπως η υποξεία δυσπεπτική οξέωση, η υποκλινική μαστίτιδα κ.ά. κι η βελτίωση του ζωικού του κεφαλαίου, που ταλαιπωρούν το ζώο και μειώνουν δραματικά το εισόδημα του παραγωγού.

Ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, επίκουρος καθηγητής Κτηνιατρικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε  τη ζοφερή εικόνα στην αγελαδοτροφία, παρότι η χώρα μας είναι ελλειμματική σε αγελαδινό γάλα κι υπάρχει  υψηλή εξειδίκευση κι  επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου.

Απονομή βραβείων

Βραβεύτηκαν  για την ανεκτίμητη προσφορά τους στην ίδρυση κι ανάπτυξη της  ΕΦΧΕ, ο πρώην πρόεδρος Τατιανός Γεωργακούδης κι  ο τέως πρόεδρος, Θανάσης Βασιλέκας (κεντρική φωτογραφία), οι οποίοι ευχαρίστησαν όλο το προσωπικό της οργάνωσης για τις διαρκείς προσπάθειες για να κρατηθεί όρθιος ο φορέας.


o πρώην πρόεδρος Τατιανός Γεωργακούδης παραλαμβάνει το βραβείο του.

Βραβείο δόθηκε για τη βελτίωση της ποιότητας στη μονάδα από τη Φάρμα Θράκης Ι.Κ.Ε., στον Κώστα Χατζάτογλου και συγκεκριμένα για την επίτευξη του χαμηλότερου μέσου όρου του αριθμού των σωματικών κυττάρων κατά τη διάρκεια του 2018 (αποφυγή μαστίτιδας).

Βραβείο δόθηκε και στον Βαγγέλη Κούτρα, από τη Θρακική Βιοκτηνοτροφική Α. Κούτρας και Σία Ο.Ε. για την επίτευξη της μεγαλύτερης μείωσης του μέσου όρου του αριθμού σωματικών κυττάρων κατά τη διάρκεια του έτους 2018. Τα βραβεία προσφέρθηκαν με την ευγενική χορηγία της εταιρίας Zoetis, που ασχολείται με την έρευνα και την ανάπτυξη κτηνιατρικών ειδών.


Ο βραβευμένος κτηνοτρόφος Βαγγέλης Κούτρας από τη Θρακική Βιοκτηνοτροφική Α. Κούτρας και Σία Ο.Ε.