Σκοπός της σημερινής συνέντευξης είναι να δώσει μια όσο το δυνατόν συνολική εικόνα της κατάστασης του Έλληνα γαλακτοπαραγωγού, με γνώμονα πάντα τη δική σας ενημέρωση (ΕΗΜΜΕ), αλλά κυρίως την ενημέρωση του κοινού. Εδώ χρειαζόμαστε και προσβλέπουμε στη βοήθειά σας.

Μέσα στο γενικότερο αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί σήμερα δεν θα ήταν σκόπιμο να αναφερθούμε παραπάνω στα φαινόμενα διαφθοράς που απασχολούν την επικαιρότητα. Τα φαινόμενα αυτά τα καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο.

Ταυτόχρονα όμως, η σκανδαλολογία που επικρατεί δεν θα πρέπει να μας αποσπά την προσοχή από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελληνική Κτηνοτροφία και ειδικότερα η γαλακτοπαραγωγική αγελαδοτροφία. Δεν θέλουμε να κατηγορήσουμε κανέναν, αλλά αντίθετα να ανοίξουμε το διάλογο με όλες τις πλευρές. Αυτό είναι πιο εποικοδομητικό και βλέπει προς το μέλλον μακριά από μικροσυμφέροντα και κοντόφθαλμες πρακτικές που ταλαιπωρούν τον κλάδο μας.


Η ΑΓΟΡΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ



ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ

Η τιμή στα σημεία πώλησης παρουσιάζει τάσεις αύξησης. Ο καταναλωτής πληρώνει περισσότερα χωρίς να είναι σίγουρος για την προέλευση και την ποιότητα του γάλακτος που πίνει.

Οι αλυσίδες σούπερα μάρκετ δε φαίνεται να κατανοούν τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής γάλακτος στις αγελαδοτροφικές μονάδες.

Αντιμετωπίζουν το γάλα ως commodity δηλαδή ως μαζικό προϊόν.


ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Ασκούν πιέσεις στους παραγωγούς και μειώνουν τις τιμές.

Δε φαίνεται να επενδύουν αρκετά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Δεν προσπαθούν αποτελεσματικά να μειώσουν τα δικά τους κόστη.

Ασκούν μη κοινωνικά υπεύθυνη στάση με το να μην έρχονται σε συλλογικό διάλογο με τους παραγωγούς. Πάντα με γνώμονα το συμφέρον του Έλληνα καταναλωτή και την επιβίωση του κλάδου της αγελαδοτροφίας στη χώρα μας.


ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Δε γνωρίζει ακριβώς τι γάλα πίνει.

Επικρατεί σύγχηση για το εισαγόμενο γάλα και την προέλευση των συστατικών των γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι βέβαιος εαν το γάλα που πίνει είναι 100% Ελληνικό.


ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Η έμφαση πρέπει να δοθέι στην αποκατάσταση στενής σχέσης με τους καταναλωτές.

Η σωστή πληροφόρηση και η συνεργασία με τις οργανώσεις καταναλωτών θα βοηθεήσει στην ενημέρωση του καταναλωτή.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στην ουσία το γάλα δεν παράγεται από τις βιομηχανίες αλλά από τους παραγωγούς.

Tο γάλα είναι από μόνο του τροφή.


ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΧΕ

Γάλα 100% Ελληνικό στην κατανάλωση.

Όχι εκπτώσεις στην ποιότητα.

Αποτελεσματικούς ελέγχους στις βιομηχανίες και στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ευδιάκριτη αναγραφή και διαχωρισμό μεταξύ φρέσκου, σκόνης και συμπυκνωμένου.

Ενημέρωση του κοινού για το τι σημαίνουν αυτά.

Θέλουμε να προστατεύσουμε το δικαίωμα του καταναλωτή να επιλέγει Ελληνικό Γάλα.

Η συμβολή του παραγωγού είναι καθοριστική για την παραγωγή ποιοτικού γάλακτος στην Ελλάδα.

Τιμές παραγωγού που διασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση για τους παραγωγούς και τις οικογένειες τους.


ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΟ;

Στην Ε.Ε. οι τελικές τιμές παραγωγού καθορίζονται από την συνάθροιση πολλών παραγόντων κυρίως bonus με βάση την ποιότητα του προϊόντος και επιστροφή κερδών όπου οι παραγωγοί συμμετέχουν στις βιομηχανίες γάλακτος.

Οι ευρωπαϊκές τιμές παραγωγού που εμφανίζονται κατά καιρούς από διάφορους “ειδικούς ” είναι οι βασικές τιμές χωρίς να περιέχονται τα bonus χαρακτηριστικών του γάλακτος.

Στην Ελλάδα οι τιμές παραγωγού δεν επηρεάζονται από τους προαναφερθέντες παράγοντες. Τελικά ο έλληνας παραγωγός παίρνει συγκριτικά χαμηλότερη τιμή.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε τη συνεχίζουμε αύξηση του κόστους σε ανελαστικά είδη για τη φάρμα όπως, ενεργειακές δαπάνες, ζωοτροφές, εργατικά, φάρμακα μηχανολογικού εξοπλισμού.

Παράλληλα η ανάγκη προσαρμογής σε νέες συνθήκες και μεθόδους παραγωγής απαιτεί νέες και ολοένα και ακριβότερες επενδύσεις.

Σε πάρα πολλές φάρμες εγκαθίστανται τα πλέον σύγχρονα αμελκτήρια.

“Το κόστος παραγωγής ενός κιλού γάλακτος κυμαίνεται από 0,285 έως 0,360 € ανά κιλό ανάλογα με την απόδοση του ζώου. Οι τιμές είναι από προηγούμενα έτη ενώ σήμερα όλοι οι συντελεστές έχουν αυξηθεί και ιδίως το κόστος της εργασίας”
(Πηγή:”Οικονομία Ζωικής Παραγωγής” Γεώργιος Ι. Κιτσοπανίδης)

Η μέση τιμή αγοράς από τον παραγωγό που διαμορφώνεται περίπου στο 0,33/λίτρο γάλακτος είναι εξοντωτική. Δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε 0,36/λίτρο.

Τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζουμε σταδιακή μείωση των τιμών παραγωγού. Η τιμή του καταναλωτή έχει αυξηθεί σημαντικά.

Ως λύση στην αυξανόμενη τιμή καταναλωτή το Υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει την αύξηση των χρονικών ορίων του χαρακτηρισμού του γάλακτος ως φρέσκο από τέσσερις σε οχτώ μέρες. Κατά το Υπουργείο Ανάπτυξης αυτό θα οδηγήσει σε εισαγωγές παστεριωμένου εμφιαλωμένου γάλακτος και στη μείωση των τιμών καταναλωτή.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ

Δεν υπάρχουν στοιχεία ή μελέτες που να αποδεικνύουν ότι οι εισαγωγές γαλακτικών επηρεάζουν θετικά τις τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα. Μάλιστα στα ράφια των σούπερ μάρκετ το εισαγόμενο γάλα διαρκείας δεν είναι φτηνότερο.

Φαίνεται ότι για μία ακόμα φορά προωθούνται τα συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Περιμένουμε την απάντηση του Υπουργού.

Η Ελλάδα ήδη είναι εισαγωγέας προϊόντων ζωικής προέλευσης. Το κόστος τους έρχεται δεύτερο σε δαπάνες μετά τους εξοπλισμούς.


ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Πηγή: Animal Science Group



ΓΑΛΑ 100% ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΡΜΑ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ.ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΣΤΗ ΦΑΡΜΑ

  • Ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει τι γάλα πίνει.
    • Δε ζητάμε να απαγορευτεί η εισαγωγή γάλακτος, αυτό αντιβαίνει στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    • Όμως εάν το προϊόν είναι 100% ελληνικό αυτό θα πρέπει να αναγράφεται.
    • Το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει για όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπου θα πρέπει να αναφέρονται τα συστατικά τους.
    • Ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ακόμα και τη φάρμα από την οποία προέρχεται το γάλα.


366 ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

  • Ο Έλληνας παραγωγός μοχθεί 366 από τις 365 μέρες το χρόνο για να διασφαλίσει ότι το γάλα που προμηθεύει στον Έλληνα καταναλωτή είναι ποιοτικό.
    • Δεν είναι μόνο ο χρόνος, έιναι και το χρήμα αφού επενδύει και μεγάλα ποσά.
    • Είναι ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη, οργανωτική και οικονομική καθώς επίσης και ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος.
    • Ο σύγχρονος παραγωγός είναι νέος, μορφωμένος και με όρεξη για δουλειά.
    • Η εικόνα που περνάει στα ΕΗΜΜΕ, όχι μόνο δεν είναι αντιπροσωπευτική, αλλά στρεβλώνει την πραγματικότητα. Όπως βλέπετε δεν κυκλοφορούμε όλοι με καρδάρες από γάλα έτοιμοι να τις πετάξουμε μπροστά σε ανυποψίαστους περαστικούς και οι αγελάδες μας αρμέγονται με συστήματα υψηλής τεχνολογίας.


ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

  • Food Security.Είναι ανάγκη να συνεχιστεί η διατροφική αυτάρκεια στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. Μια πλήρης απελευθερωμένη αγορά αγροτικών προϊόντων μπορεί να οδηγήσει ίσως σε φτηνότερα τρόφιμα που θα εισάγονται από αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό κόστος, θα καταστρέψει όμως τη διατροφική αυτάρκεια της Ευρώπης με ότι αυτό θα συνεπάγεται σε περιόδους αβεβαιότητας και οικονομικής και πολιτικής αστάθειας.
    • Διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων. Αυτό γίνεται με τους αυστηρότατους ελέγχους της Ε.Ε. Τί γίνεται όμως με τα εισαγόμενα από χώρες εκτός της Ε.Ε.; Ποιός μπορεί να εγγυηθεί στον πολίτη την ποιότητά τους;
    • Συνέχεια της Ελληνικής υπαίθρου. Η παραγωγή γάλακτος ενισχύει την τοπική οικονομία, αλλά και την Ελληνική οικονομία γενικότερα. Βοηθά στην καταπολέμιση της ανεργίας, στην συγκράτηση της φυγής από την επαρχία, ενώ οι επενδύσεις που γίνονται από τους παραγωγούς συντηρούν και πολλές άλλες εταιρίες και οικογένειες.