Γιατί πρέπει να τρώμε γιαούρτι;

“Σε πολλές μελέτες διαπιστώνουμε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης κάθε τύπου γιαουρτιού και χαμηλότερου κινδύνου για παχυσαρκία, αύξηση βάρους και διαβήτη τύπου 2” επισημαίνει η Κλειώ Χούπη. Για παράδειγμα, σε ανάλυση μελετών από το Χάρβαρντ το 2014 διαπιστώθηκε ότι μία καθημερινή μερίδα γιαουρτιού μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 18%.

Σε μελέτη 1.500 ενηλίκων που δημοσιεύτηκε στο Nutrition & Diabetes επισημαίνεται ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα γαλακτοκομικά –1½ έως 7 φλιτζάνια βούτυρο, τυρί, κρέμα, γάλα ή γιαούρτι ανά εβδομάδα– είχαν μικρότερο σωματικό λίπος, πιο λεπτή μέση, χαμηλότερη πίεση και χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος από εκείνους που έτρωγαν 3/4 του φλιτζανιού ή λιγότερο. “Όταν ερευνήσαμε τα είδη γαλακτοκομικών προϊόντων, είδαμε πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα για το γιαούρτι” λέει η Emma Feeney, PhD, διευθύντρια του ερευνητικού προγράμματος Food for Health Ireland στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου.

Οι θεωρίες αφθονούν ως προς το γιατί το γιαούρτι μπορεί να είναι τόσο ωφέλιμο. Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι περιέχει υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης συνδυαστικά με υδατάνθρακες και αυτό θα μπορούσε να σε κρατήσει χορτάτη για περισσότερη ώρα, βοηθώντας στην πρόληψη αύξησης του σωματικού βάρους, σύμφωνα με τους ειδικούς. “Βέβαια, είναι πιο πιθανό άλλοι παράγοντες να είναι υπεύθυνοι για τη διατροφική υπεροχή του”, τονίζει η ειδικός, “όπως τα προβιοτικά που χρειάζεσαι για καλή εντερική λειτουργία ή το εξαιρετικό μείγμα μικροθρεπτικών συστατικών, βιταμινών, μετάλλων (όπως ασβέστιο) και λιπαρών οξέων, μιας και έχουν αναγνωριστεί περισσότεροι από 400 τύποι στα γαλακτοκομικά προϊόντα“.

Ποιο γιαούρτι είναι καλύτερο; Το πλήρες ή το light;

“Οι επιστήμονες τώρα έχουν αρχίσει τις έρευνες για τα πλήρη γαλακτοκομικά” τονίζει η Κλειώ Χούπη, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος. “Και αυτό που φαίνεται είναι ότι τα πλήρη γαλακτοκομικά τελικά μπορεί να έχουν περισσότερα οφέλη για την υγεία”.

“Μπορεί να έχεις γαλακτοκομικά λιπαρά με τη μορφή του βουτύρου, να έχεις ακριβώς την ίδια ποσότητα στο τυρί και το αποτέλεσμα να είναι διαφορετικό” λέει η διατροφολόγος. “Δεν ξέρουμε ακόμα ποιος είναι ο καλύτερος συνδυασμός”. Στο ίδιο πλαίσιο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιος τύπος γιαουρτιού έχει διατροφική υπεροχή – το πλήρες ή αυτό με χαμηλά λιπαρά. “Και πάλι, όμως”, σημειώνει η ειδικός, “δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά είναι καλύτερα“. Αντίθετα, η έρευνα αρχίζει να δείχνει ότι τα πλήρη προϊόντα μάλλον είναι προτιμότερα.

Στη μελέτη της η Feeney, για παράδειγμα, βρήκε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είχαν εξίσου υγιή, αν όχι υγιέστερα, επίπεδα τριγλυκεριδίων από εκείνους που έτρωγαν γαλακτοκομικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Σε αρκετές μελέτες σε παιδιά έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά συνδέεται με λιγότερη αύξηση βάρους στη ζωή τους.

0% VS 2%

Εδώ συμφωνούν όλοι οι διατροφολόγοι: αν πρόκειται να διαλέξεις μεταξύ άπαχου γιαουρτιού και χαμηλών λιπαρών, προτίμησε σίγουρα το 2%. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες χάνονται με την αφαίρεση όλων των λιπαρών.

Πηγή