Οι γαλακτοβιομηχανίες επικαλούνται την πτώση των πωλήσεων και πιέζουν για να μειωθεί η τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα κατά 1 λεπτό. Αυτό αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο αγελαδοτρόφος και πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών Ελλάδος, Γιώργος Κεφαλάς.

Και προσθέτει: «Ωστόσο οι τιμές σε όλες τις πρώτες ύλες (ζωοτροφές, συμπληρώματα, κτηνιατρικά φάρμακα κ.α.) έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες κατά 40%. Η κατάσταση με το κόστος παραγωγής είναι πολύ δύσκολη για την αγελαδοτροφία γαλακτοπαραγωγής.

Αυτή την εποχή οι αγελαδοτρόφοι θα περίμεναν αύξηση στην τιμή παραγωγού στο γάλα για να μπορέσουν να καλύψουν το υψηλό κόστος παραγωγής. Αντίθετα όμως έχουμε πιέσεις για να πέσει κάτω από τα 38,5 λεπτά το κιλό, που είναι η μέση τιμή παραγωγού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Από την άλλη το ΥπΑΑΤ δεν δίνει κορονοενίσχυση στον κλάδο επειδή – όπως υποστηρίζει – δεν υπάρχει πτώση του τζίρου. Προσωπικά αμφιβάλλω αν και αυτή η ενίσχυση θα έλυνε τα σημερινά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγελαδοτρόφοι.

Θα πρέπει να λυθούν κάποια δομικά προβλήματα του κλάδου. Όπως φάνηκε στην πράξη η επέκταση της ζωής του φρέσκου γάλακτος (από 5 σε 7 ημέρες) δεν έφερε εισαγωγές αγελαδινού στην χώρα μας. Αντιθέτως βοήθησε να πάει το γάλα στις αγορές κάποιων απομακρυσμένων νησιών.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην παραγωγή γιαουρτιού. Εκεί γίνονται εξαγωγές και έχουν αυξημένους τζίρους οι γαλακτοβιομηχανίες. Δεν μπορεί να παράγουν γιαούρτι ελληνικού τύπου από εισαγόμενο αγελαδινό γάλα. Έτσι δίνεις το «πράσινο φως» και σε άλλες χώρες να θέλουν να παράγουν τέτοιου είδους γιαούρτια με δικά τους γάλατα.

Οι γαλακτοβιομήχανοι υποστηρίζουν ότι το γιαούρτι είναι βιομηχανικό προϊόν και δεν θέλουν να συνομιλήσουν με τους παραγωγούς. Πρέπει το ΥπΑΑΤ να αναλάβει ρόλο και να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ της μεταποίησης και των αγελαδοτρόφων. 

Οι γαλακτοβιομήχανοι τονίζουν ότι το αγελαδινό γάλα που παράγει η χώρα μας δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες παραγωγής γιαουρτιού. Εμείς από την πλευρά μας υποστηρίζουμε ότι έχουμε την κατάλληλη τεχνογνωσία και σε λίγα χρόνια μπορούμε να αυξήσουμε τις ποσότητες αγελαδινού γάλακτος που παράγει η χώρα μας. Πρέπει να σχεδιαστεί μια στρατηγική για τα επόμενα 7 έτη». 

Παϊσιάδης Σταύρος

Πηγή