Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2013

Την 8η Διεθνή Έκθεση για την Κτηνοτροφία και Πτηνοτροφία Zootechnia εγκαινίασε χτες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από το βήμα της Ζootechnia αναφερόμενος στο ζήτημα των αιτημάτων των αγροτών δήλωσε: «H κυβέρνηση έκανε ότι ήταν δημοσιονομικά εφικτό για να αντιμετωπίσει όσα μας έθεσαν οι αγρότες, είτε ήταν διαρθρωτικά, είτε ήταν οικονομικά ζητήματα» και πρόσθεσε:«εύχομαι να επικρατήσει σύνεση και ευελπιστούμε ότι εάν τα πράγματα πάνε καλύτερα και πριν τη λήξη του έτους, ακόμη και το φθινόπωρο, θα μπορούσαν να δοθούν κάποιες επιπλέον λύσεις για τους αγρότες».

Αναφερόμενος στις προοπτικές της κτηνοτροφίας, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι αρκετοί κλάδοι της μπορούν να δώσουν εξαιρετικά προϊόντα, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα διάθεσης τους, ενώ καταληκτικά ευχήθηκε καλή επιτυχία στη Zootechnia και στους συμμετέχοντες σ’ αυτήν, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι αρωγός στις προσπάθειες όλου του αγροτικού κόσμου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της HELEXPO-ΔΕΘ, κ. Θεόδωρος Σουμπάσης, δήλωσε πως «η 8η Διεθνής Έκθεση για την Κτηνοτροφία και Πτηνοτροφία που εγκαινιάζουμε σήμερα έχει επιπλέον σημασία και τελικά προστιθέμενη αξία: Προβάλλει τον κλάδο, ο οποίος ήδη από σήμερα με το δυναμισμό του δείχνει το δρόμο προς την βιώσιμη ανάπτυξη, προσφέρει αισιόδοξα μηνύματα στην χειμαζόμενη εθνική οικονομία και είναι βέβαιο ότι αποτελεί όχημα εξόδου από την κρίση. Είναι δηλαδή η διοργάνωση από την οποία μπορούν πράγματι να βγουν οι καλές ειδήσεις που έχει ανάγκη ο τόπος»

Επιπλέον, ο κ. Σουμπάσης, σημείωσε πως στη φετινή διοργάνωση, οι ξένες συμμετοχές, άμεσες και έμμεσες, προέρχονται από 35 χώρες, με τους ξένους εκθέτες να φθάνουν τους 354, έναντι 320 το 2011.
Η Zootechnia συγκεντρώνει συνολικά από την Ελλάδα και το εξωτερικό 578 συμμετοχές, έναντι 570 στην προηγούμενη διοργάνωση.

Επισημαίνεται ότι στην τελετή εγκαινίων της Ζootechnia παρευρέθηκε και ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θ. Καράογλου, ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Du Qiwen και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Α. Τζιτζικώστας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην τελετή εγκαινίων της Zootechnia:

«Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας συγχαρώ για την προσπάθειά σας και να σας ευχαριστήσω φυσικά για την καλοσύνη που είχατε να προσκαλέσετε εμένα και τους συνεργάτες μου στην Έκθεση και ιδιαίτερα προσωπικά εμένα που με καλέσατε να εγκαινιάσω την 8η Zootechnia.

Ήθελα πριν ξεκινήσω να πω δυο λόγια για τις προσπάθειες που κάνουμε στις μέρες μας ν’ αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, που τον βλέπουμε μέσα στη βροχή και στο κρύο να ταλαιπωρείται, όπως είπα και χθες γι’ αρκετές μέρες κάναμε ότι είναι δημοσιονομικά εφικτό ως κυβέρνηση και θέλω να το πιστέψετε αυτό ειλικρινά, ν’ αντιμετωπίσουμε όσα προβλήματα μας έθεσαν οι γεωργοί, είτε ήταν προβλήματα διαρθρωτικού χαρακτήρα, είτε ήταν προβλήματα οικονομικού χαρακτήρα, είτε ήταν προβλήματα νομοθετικού χαρακτήρα και χρειάζονταν ρυθμίσεις.

Θέλω να πιστεύω ότι με την προσπάθεια αυτή, πριν αρχίσει αυτό το μικρόβιο και διαδίδεται και παραπέρα διότι απόψε ήταν προσκεκλημένος μαζί με τους ξένους πρέσβεις τους οποίους καλωσορίζω επίσημα, τον αγαπητό Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Du Qiwen, ο οποίος ήρθε από την Αθήνα γι’ αυτό το σκοπό, ήταν μαζί μας και ο Βούλγαρος Υπουργός Γεωργίας ο κ. Miroslav Naydenov, ο οποίος δυστυχώς έπρεπε να φύγει νωρίτερα για τη Φιλιππούπολη, καθώς τον ειδοποίησαν ότι και οι Βούλγαροι γεωργοί, ετοιμάζονται να κλείσουν το κομμάτι της διόδου από την πλευρά της Βουλγαρίας στη Φιλιππούπολη και έτσι έφυγε γρήγορα.

Εύχομαι να επικρατήσει σύνεση και είμαι σίγουρος ότι οι γεωργοί καταλαβαίνουν τη δύσκολη δημοσιονομική μας συγκυρία. Ευελπιστούμε ότι αν ακόμη και μέσα στο χρόνο τα πράγματα πάνε καλύτερα και το φθινόπωρο θα μπορούσαν να βελτιωθούν κάποια οικονομικά δεδομένα, ώστε να ικανοποιήσουμε αιτήματα των αγροτών, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ικανοποιηθούν εξ ολοκλήρου. Τουλάχιστον όσα είναι πραγματικά ρεαλιστικά. Δώσαμε λύσεις σε αρκετά χρονίζοντα προβλήματα ή έκτακτα εμφανιζόμενα προβλήματα, ένεκα για παράδειγμα της μετακίνησης του συνταξιοδοτικού ορίου ηλικίας από τα 65 στα 67 έτη που ήταν ένα ξαφνικό αλλά δίκαιο και επείγον πρόβλημα που έπρεπε ν’ αντιμετωπιστεί και αντιμετωπίστηκε.

Θέλω λοιπόν να συνεχίσω με τα εγκαίνια της Zootechnia λέγοντας ορισμένα πράγματα μιας και η Έκθεση αυτή είναι αφιερωμένη στην κτηνοτροφία. Πρώτον, αν θέλουμε να μιλάμε λοιπόν για την ανάπτυξη της Ελλάδας, έχοντας σαν πυλώνα τη γεωργία, τότε σημαντικό κομμάτι αυτού του πυλώνα πρέπει να είναι στεριωμένο στη ζωική παραγωγή και στον κτηνοτροφικό κόσμο, γιατί η χώρα μας έχει μια ανισσόροπη ανάπτυξη σε ό,τι αφορά στον τομέα της φυτικής με τη ζωική παραγωγή. Πρέπει λοιπόν να ισορροπήσει ο τομέας προς όφελος αμφοτέρων.

Δεύτερον, ο τομέας της κτηνοτροφίας μπορεί γρήγορα ν’ αναπτυχθεί και να απορροφήσει μεγάλα κομμάτια της ανεργίας. Τρίτον, ο κλάδος της κτηνοτροφίας μπορεί να είναι στην «καρδιά» της μεγάλης μας πολιτικής στροφής που κάνουμε προς την ποιότητα, προς μια γεωργία δηλαδή συνυφασμένη όχι τόσο με χαμηλό κόστος όσο με την παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων. Και είναι αυτά τα προϊόντα που ζητάει σήμερα η Ελλάδα, είναι αυτά που ζητάει η Ευρώπη και θα έλεγα είναι αυτά τα προϊόντα που ζητάει ο κόσμος.

Ιδιαίτερα αρκετοί μας κλάδοι της κτηνοτροφίας που ακόμη είναι σε όχι τόσο εντατική μορφή, πιστεύω ότι μπορεί να δώσουν εξαιρετικά προϊόντα και να μην έχουμε πρόβλημα διάθεσης.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Έκθεση.

Σας ευχαριστώ πολύ»