Το νέο διατροφικό σκάνδαλο με τις καρκινογόνες διοξίνες που έρχεται αυτή τη φορά από την Ιρλανδία, δείχνει και πάλι τις συνέπειες στην τροφική αλυσίδα από τη συνεχή πίεση για χαμηλότερες τιμές παραγωγού και μείωση του κόστους παραγωγής. Στο πνεύμα του απόλυτου ανταγωνισμού και της παγκοσμιοποίησης οι Ιρλανδοί παραγωγοί χοιρινού και βοδινού κρέατος πρόσθεταν ακατάλληλα κατεργασμένα έλαια στην τροφή των ζώων τους. Μάλιστα, το φαινόμενο είναι ακόμη πιο απογοητευτικό επειδή συμβαίνει στην Ιρλανδία, χώρα που είναι γνωστή και διαφημίζεται για τα καταπράσινα λιβάδια της όπου τα ζώα βόσκουν ελεύθερα.

Με αφορμή το νέο θλιβερό γεγονός στέλνουμε το μήνυμα πώς η κοινωνία και οι μεταποιητικές βιομηχανίες θα πρέπει να μεταχειρίζονται την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων με διαφορετικά οικονομικά κριτήρια από αυτά που εφαρμόζουν στα βιομηχανικά προϊόντα και τις υπηρεσίες. Ο λόγος είναι προφανής. Οι συνέπειες, όταν οι παραγωγοί προκειμένου να επιβιώσουν οδηγούνται σε έσχατες λύσεις, είναι καταστροφικές.

Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι όπως και εμείς οι αγελαδοτρόφοι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος και μοσχαρίσιου κρέατος, ενημερώνουμε υπεύθυνα πως δεν χρησιμοποιούμε τέτοια προϊόντα για τη διατροφή των ζώων μας. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν πως όλες οι διατροφικές κρίσεις στη χώρα μας ήταν εισαγόμενες. Δηλώνουμε όμως ταυτόχρονα πως αν συνεχιστεί η εξοντωτική πολιτική της μείωσης των τιμών παραγωγού και η μαζική εισαγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από το εξωτερικό, σύντομα η Ελληνική παραγωγή θα υποκατασταθεί από εισαγόμενα προϊόντα. Είναι απαραίτητο και επείγον να ληφθούν μέτρα στήριξης της ρευστότητας στον κλάδο μας ώστε να επιβιώσουμε στην τρέχουσα οικονομική κρίση. Είναι γνωστό αλλά αναγκαίο να τονισθεί και πάλι πως ότι καταστρέφεται στην κτηνοτροφία είναι πολύ δύσκολο ή αδύνατο να γίνει ξανά.