Δελτίο Τύπου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2012

H αγροτική ανάπτυξη στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, σε σχέση με τη σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης σε Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στα Ανώγεια της Κρήτης με συμμετοχή και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη.

Την Ημερίδα με θέμα «Αγροτικές και Περιφερειακές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» διοργάνωσε η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνεργασία με το Δήμο Ανωγείων Κρήτης.

Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Σταυρακάκης και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης έκανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πάολο Ντε Κάστρο.

Η ημερίδα ήταν διακαναλική και περιλάμβανε:
– ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την Αγροτική Ανάπτυξη στην Ελλάδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο.
– προβληματισμούς και πληροφόρηση σχετικά με τη νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής που πρόκειται να ισχύσει μετά το 2013.
– ενημέρωση για τη συζήτηση και τις διαπραγματεύσεις που έχουν αρχίσει ήδη για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ καθώς και ενημέρωση για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2013.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης μίλησε για τη σημασία των ευρωπαϊκών ενισχύσεων, αλλά τόνισε χαρακτηριστικά: «Η συνέχιση των ενισχύσεων και μετά το 2013 θα αποτελέσει το εργαλείο για την ενδυνάμωση της ελληνικής γεωργίας και ειδικότερα της κτηνοτροφίας αλλά δεν αποτελούν αυτοσκοπό». Πρόσθεσε επίσης ότι «η Γεωργία και ο πρωτογενής τομέας αποτελούν τον πυλώνα πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η ανάταξη της οικονομίας της χώρας και πάλι όπως στο παρελθόν.
Η Γεωργία της χώρα μας για να είναι ανταγωνιστική πρέπει να έχει ως στόχο την παραγωγή προϊόντων ποιότητας.
Αντιλαμβανόμενοι τα προβλήματα ρευστότητας της αγροτικής παραγωγής προβήκαμε σε πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2012 καθώς καις στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης πετρελαίου ενώ η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης θα γίνει κανονικά την εβδομάδα μετά τις 15.12.2012.

Η αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων προϋποθέτει και τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η αξιοποίηση των βοσκοτόπων.

Η κτηνοτροφία είναι στο επίκεντρο της δραστηριότητας του Υπουργείου μας και για αυτό με την εξασφάλιση του de minimis από την Ε.Ε ύψους 25 εκατ. € θα υποβοηθούν οι κτηνοτρόφοι από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών.

Η παραγωγή εγχώριων ζωοτροφών με την υποστήριξη παραγωγής ψυχανθών για ζωοτροφές θα αμβλύνει το πρόβλημα της εξάρτησης από τις εισαγωγές σόγιας.

Η συνεχής διαπραγμάτευση με τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε είναι προτεραιότητα του Υπουργείου και σε συνεργασία με τους Ευρωβουλευτές μας θεωρώ ότι θα υπάρξει ικανοποιητικό αποτέλεσμα για τους Έλληνες αγρότες».

Ο Ευρωβουλευτής κ. Σπύρος Δανέλλης επεσήμανε τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για την αναδιοργάνωση της ελληνικής γεωργίας, ώστε αυτή να αναπτυχθεί κατά τρόπο συμβατό με την ανταγωνιστικότητα, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και το κοινωνικό όφελος, ενώ και ο Ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Σταυρακάκης υπογράμμισε ότι «ο προϋπολογισμός της Ε.Ε στηρίζει τομείς όπως η έρευνα, η καινοτομία, η ενεργειακή απόδοση, η κινητικότητα των νέων που έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και την επίτευξη κοινωνικής και οικονομικής συνοχής».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης προετοιμάζεται για τις νέες αλλαγές μέσα από τον στρατηγικό σχεδιασμό ο οποίος προτάσσει ως άξονες την έρευνα , την καινοτομία, την τεχνολογία, την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και τους παραγωγικούς φορείς που είναι ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός και πρόσθεσε ότι ήδη η Περιφέρεια Κρήτης προχωρεί στην πιστοποίηση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα με το brand name ‘’ΚΡΗΤΗ’’.

Για τη σημασία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική που είναι πολύ δύσκολες μίλησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πάολο Ντε Κάστρο ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για μια μάχη που έχει πρωταγωνιστές όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη, για να διατηρήσουμε αυτήν την πολύ σημαντική πολιτική, να προστατέψουμε τους αγρότες, τις αγροτικές περιοχές και πάνω από όλα για να κάνουμε την γεωργία πιο “πράσινη”, πιο προσεκτική στα προβλήματα που αφορούν στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Χωρίς να ξεχνάμε βέβαια και την οικονομική και την κοινωνική βιωσιμότητα αυτού του σημαντικού τομέα που σημαίνει θέσεις εργασίας, που σημαίνει ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Εμείς ελπίζουμε να διατηρηθεί ο τωρινός προϋπολογισμός. Δεν θέλουμε ένα νομισματικό “πάγωμα”, όπως προτείνει η Κομισιόν, χωρίς να συμπεριλαμβάνει τον πληθωρισμό. Αν έχουμε τους πόρους τότε θα έχουμε σίγουρα μια ΚΑΠ πιο δυνατή, πιο περιβαλλοντική, αλλά θα έχουμε και μια ΚΑΠ πιο προσεκτική στην οικονομία και στην κοινωνία. Θέλουμε να απλοποιήσουμε την ζωή των ευρωπαίων γεωργών».

Το βίντεο της ημερίδας έχει αναρτηθεί στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.filothea.com/anogeia/