Δελτίο Τύπου
Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Σήμα κινδύνου για την ελληνική αγελαδοτροφία και την εθνική γαλακτοπαραγωγή, εκπέμπει η Ένωση Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας και θέτει με τη διαδικασία του επείγοντος τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την κτηνοτροφία, με στόχο όχι μόνο τον τερματισμό της φθίνουσας πορείας του κλάδου αλλά και την ανάπτυξή του.

Στην κατεύθυνση αυτή το προεδρείο της Ένωσης συναντήθηκε χθες και σήμερα, στην Αθήνα, με τους εκπροσώπους των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τους οποίους ενημέρωσε για την κατάσταση και τα αιτήματα του κλάδου και
απέσπασε την πλήρη στήριξή τους.

Στις συναντήσεις, το προεδρείο της Ένωσης Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας, τόνισε ότι η αγελαδοτροφία φθίνει, μέρα με την ημέρα κλείνουν άλλοτε υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου, το ζωϊκό κεφάλαιο μειώνεται και οι εισαγωγές πιέζουν όλο και περισσότερο την ελληνική παραγωγή. Σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον η διαφαινόμενη πρόθεση για νομοθετική κατοχύρωση του εννιάμερου από την ημερομηνία παραγωγής του γάλα, ως φρέσκου, ανοίγει τον δρόμο στο εισαγόμενο γάλα, στην εκτόπιση της ελληνικής παραγωγής και – μακροπρόθεσμα – στην εκθεμελίωση της ελληνικής βιομηχανίας και βιοτεχνίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η ελληνική αγελαδοτροφία, τονίζει η Ένωση, αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και η στήριξή της από την πολιτεία εθνικό καθήκον. Η κτηνοτροφία μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα όχι μόνο για τους υπάρχοντες κτηνοτρόφους αλλά και για νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον κλάδο και βεβαίως για την εθνική μας οικονομία, εφόσον, όμως, η πολιτεία, αφού άρει τα αντικίνητρα, δημιουργήσει κίνητρα και προϋποθέσεις προς την κατεύθυνση αυτή.