Πρωτόκολλο συνεργασίας για την ενίσχυση του Προγράμματος Σίτισης και Προαγωγής Υγιεινής Διατροφής στα σχολεία της χώρας, υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, της ΜΕΒΓΑΛ, του Ινστιτούτου «Πρόληψη» και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος .

Οι Έλληνες γαλακτοπαραγωγοί της ΕΦΧΕ, οι οποίοι διακρίνονται για την ποιότητα της παραγωγής τους και την αρτιότητα του επαγγελματισμού τους, αντιλαμβάνονται τις δύσκολες συνθήκες που μπορεί να αντιμετωπίζουν κοινωνικές ομάδες σε μη προνομιούχες περιοχές και με δική τους πρωτοβουλία απευθύνθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σκοπό να προσφέρουν δωρεάν 100 τόνους φρέσκου γάλακτος από τον Δεκέμβριο του 2015, έως και τη λήξη του σχολικού έτους τον Ιούνιο του 2016, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες τουλάχιστον 25 δημόσιων σχολείων. Η ενέργεια αυτή των παραγωγών της ΕΦΧΕ θέλει να καταδείξει το γεγονός ότι όταν οι Έλληνες παράγουν μπορούν να στηρίξουν και τους συμπατριώτες τους. Επομένως η ανάγκη στήριξης και ανάπτυξης του πρωτογενούς – παραγωγικού τομέα κρίνεται επιτακτική.

Η ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ γνωστή ελληνική γαλακτοβιομηχανία με πολλές διακρίσεις για την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της λαμβάνει μέρος σε αυτήν την πολύ σημαντική ενέργεια και προσφέρει δωρεών τη συσκευασία του γάλακτος. Συγκεκριμένα αναλαμβάνει να προσφέρει την συσκευασία του προσφερόμενου γάλακτος σε 312.000 συσκευασίες περιεκτικότητας 310ml η κάθε μία.

Το Υπουργείο χαιρετίζει περήφανα την ιδιωτική πρωτοβουλία της Ένωσης Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας και της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ και ελπίζει ότι θα παρακινήσει και άλλους Έλληνες παραγωγούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, είναι μία προορατική πρωτοβουλία που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis με Μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και σήμερα. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές δημοσίων σχολείων που βρίσκονται σε μη προνομιούχες περιοχές, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την κοινωνικοοικονομική κρίση και προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν, να λαμβάνουν καθημερινά δωρεάν ένα μικρό, υγιεινό γεύμα.

Για τη διασφάλιση της ποιότητας των γευμάτων και της άρτιας υλοποίησης του προγράμματος ακολουθούνται αυστηροί κανόνες και πραγματοποιούνται τακτικοί έλεγχοι προκειμένου το πρόγραμμα να αποφέρει τα μέγιστα οφέλη για την αντιμετώπιση της κρίσης σε επίπεδο επισιτιστικής ανασφάλειας στις ευαίσθητες ηλικίες των μαθητών, από την νηπιακή μέχρι την εφηβική και νεανική ηλικία.

Το Υπουργείο γνωρίζει την οργανωμένη και αποτελεσματική υλοποίηση του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής, από το Ινστιτούτο Prolepsis, με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αλλά και τις δυνάμεις των συνεργαζομένων μερών, ώστε να αξιοποιηθεί στο μέγιστο η προσφορά τους.

Η προσφορά της Ένωσης Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας και της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ αποτιμάται και διπλασιάζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με ισάξια χρηματική δωρεά. Το αποτέλεσμα είναι να προστίθενται 14 επιπλέον σχολεία στο Πρόγραμμα, μεταξύ αυτών που έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα και έχει εκτιμηθεί η αναγκαιότητα στήριξής τους.

Η επιλογή των σχολείων που θα επωφεληθούν από την προσφορά γίνεται από τον φορέα υλοποίησης του Προγράμματος, δηλαδή το Ινστιτούτο Prolepsis, με βάση τις έρευνες που έχει διεξάγει και τις προτεραιότητες των αναγκών τους, και κατά προτεραιότητα αφορά δημόσια σχολεία σε περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης λόγω της αυξημένης ανεργίας.