ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27-2-2013

Την Πέμπτη, 14 Μαρ 2013, στις 09.30, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών οργανώνεται από την Εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας-ΕΤΑΓΡΟ, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-ΓΕΩΤΕΕ και την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, ημερίδα με θέμα: ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ, Εισοδηματικές Επιβαρύνσεις και Βιωσιμότητα των Ελληνικών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων.

Ο Δρ Π.Παναγόπουλος λέει ότι με δεδομένο ότι η ανταγωνιστικότητα και η βιωσιμότητα των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων έχει άμεση σχέση με τη δυνατότητα τους να συμβάλλουν τόσο στη βελτίωση του Ισοζυγίου Εξωτερικών Πληρωμών, όσο και στην Εξασφάλιση Αυτάρκειας της χώρας (food security), που απασχολεί σήμερα ολόκληρη την Ευρώπη, κρίνεται απαραίτητο να εκτιμηθεί κατά πόσον η Νέα Φορολόγηση και οι λοιπές Νέες Επιβαρύνσεις τους, επιδρούν στις παραπάνω λειτουργίες των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων.

Όπως επισημαίνει ο Δρ Φ. Βακάκης: Το συνολικό εισόδημα των γεωργών χωρίς επιδοτήσεις διαμορφώθηκε το 2011 κατά τον ΕΛΣΤΑΤ μόνο σε 798 εκ € και αντιστοιχεί στο 7,4% της συνολικής Ακαθάριστης Αξίας Παραγωγής.

Με αυτό το εισόδημα, γράφει ο Δρ Φ. Βακάκης, οι γεωργοί θα πρέπει να καλύψουν: την τεκμαρτή αξία εργασίας των ίδιων και των μελών της οικογένειάς τους που χρησιμοποίησαν στη γεωργική εκμετάλλευση, τα τεκμαρτά ενοίκια γης και τους τεκμαρτούς τόκους (ή αποσβέσεις) των ίδιων κεφαλαίων που έχουν επενδύσει ή χρησιμοποιούν στην γεωργική εκμετάλλευσή τους.

Εάν στο εισόδημα των 798 εκατ. ευρώ που διαμορφώθηκε το 2011 προστεθούν και τα 3015 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις, το συνολικό εισόδημα των γεωργών θα ήταν αρκετό να καλύψει μόλις ένα ετήσιο εισόδημα 7.500 ευρώ για 500.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις, χωρίς περιθώρια για την γη & τις επενδύσεις.

Με ένα τόσο χαμηλό εισόδημα (επί παραγωγής 372 εκατ. Ευρώ), το 2011, οι γεωργοί πλήρωσαν συνολικό φόρο, που αντιστοιχεί στο 46,6% του συνολικού εισοδήματός τους χωρίς τις επιδοτήσεις.

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον ανησυχεί πολύ σοβαρά για το μέλλον του αγροτικού κόσμου, και προβληματίζεται ιδιαίτερα για να απαντήσει στο ερώτημα «Ποιοι θα ταΐσουν την Ευρώπη το 2020». Το 1979 οι Νέοι Αγρότες (κάτω των 35 ετών) ήταν το 23% των αγροτών με τους άνω των 65 ετών να είναι μόνο 12%. Σήμερα που οι άνω των 65 ετών έγιναν 37%, οι Νέοι Αγρότες είναι μόνο 6% …. Σε ποιο φορολογικό πλαίσιο οι Νέοι Αγρότες θα επιλέξουν τρόπο ζωής?

Με τα παραπάνω στοιχεία του ΕΛΣΤΑΤ και την επαγγελματική κατάσταση των αγροτών οι πραγματικές επαγγελματικές προοπτικές των Νέων Αγροτών, κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι, παρά τα όσα «χαριτωμένα» εκφωνούνται σε ομιλίες και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που συνεχώς ανακαλύπτουν νέες καλλιέργειες και καλές προοπτικές καθώς προβάλουν επιτυχίες «αγροτών» ή υπερτονίζουν τυχόν παρατυπίες.

Η ΠΕΝΑ ελπίζει και εργάζεται ένθερμα για σοβαρό διάλογο και επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων της, κυρίως όμως ενδιαφέρεται για την συμμετοχή στα θέματα που απασχολούν τους Νέους Αγρότες, ενώ υποστηρίζει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας των αγροτών, ευελπιστώντας στην διαμόρφωση συνθηκών Ενιαίας Φωνής για τους επαγγελματίες αγρότες, πάντα με ξεχωριστή μέριμνα για τους Νέους Αγρότες, οι οποίοι είναι, θέλουν και μπορούν να έχουν μέλλον στον αγροτικό τομέα.

Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ, οι Εισοδηματικές Επιβαρύνσεις και η Βιωσιμότητα των Ελληνικών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων θα προσεγγισθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Πέμπτη, 14 Μαρ 2013, στις 09.30, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Συνεδριακό Κέντρο ΓΠΑ, δίπλα στο Γεωργικό Μουσείο), info@neoiagrotes.gr.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382