Ο Συντονιστής Αγροτικής Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχετικά με τους ανεπαρκείς ελέγχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την προστασία καταναλωτών και γαλακτοπαραγωγών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το νωπό γάλα που παράγεται από τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες μπαίνει καθημερινά σε εκατομμύρια ελληνικά σπίτια και αποτελεί μία από τις σταθερότερες διατροφικές αξίες για την ελληνική οικογένεια. Η μέριμνα που χρειάζεται να επιδεικνύει επομένως η ελληνική πολιτεία γύρω από τις συνθήκες παραγωγής, επεξεργασίας και παστερίωσης του νωπού γάλακτος, όπως και οι απαιτούμενοι έλεγχοι για την πραγματική προέλευση και την τελική τύχη των εισαγόμενων ποσοτήτων γάλακτος, οφείλει να είναι διαρκής, καθολική και αδιαπραγμάτευτα αυστηρή εκεί όπου εντοπίζονται παρατυπίες.

Για το ΠΑΣΟΚ η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί κοινωνική αξία και πολιτική προτεραιότητα.

Δυστυχώς το ίδιο δε φαίνεται να ισχύει και για την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Την ίδια ώρα που ο υφυπουργός κ. Α. Κοντός δήλωνε εχθές απόλυτα ικανοποιημένος για την ποιότητα και τις συνθήκες ασφάλειας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε σχετική σύσκεψη, οι Έλληνες γαλακτοπαραγωγοί κατήγγειλαν αθρόες εισαγωγές γάλακτος από τις Βαλκανικές χώρες σε συνδυασμό με αθέμιτες πρακτικές των γαλακτοβιομηχανιών εις βάρος τους που ουσιαστικά οδηγούν στον οικονομικό στραγγαλισμό της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής.

Οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια εξόφθαλμη διαφορά όγκου της τάξης των 400.000 τόνων περίπου ετησίως μεταξύ της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής και της εγχώριας παραγωγής νωπών γαλακτοκομικών προϊόντων τα οποία φέρονται να παρασκευάζονται αποκλειστικά από φρέσκο ελληνικό γάλα.

Το ΠΑΣΟΚ καλεί τον υπουργό κ. Ε. Μπασιάκο να πάρει υπεύθυνη θέση σε ένα μείζον θέμα για τη δημόσια υγεία και να ενημερώσει τους Έλληνες καταναλωτές για την πραγματική προέλευση των φρέσκων γαλακτοκομικών προϊόντων που εμφανίζονται στα ράφια των καταστημάτων ως ελληνικά προϊόντα.

Απαιτείται να ενταθούν άμεσα οι έλεγχοι στις γαλακτοβιομηχανίες προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματική χρήση των εισαγόμενων ποσοτήτων γάλακτος ενώ ειδική μέριμνα χρειάζεται και για την ελλιπή και/ή παραπλανητική σήμανση των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τέλος, καλούμε την ηγεσία του ΥΠΑΑ&Τ να προστατεύσει το εισόδημα των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών που βλέπουν τους τελευταίους μήνες την τιμή του προϊόντος τους να κατρακυλά από τα 36-38 λεπτά/λίτρο στα 32 λεπτά/λίτρο.