Με μία ανακοίνωση σχετικά με τις εισαγωγές γάλακτος στην Ελλάδα και μία ερώτηση στη Βουλή για τον αντίκτυπο που αυτές έχουν στις τιμές παραγωγού, παρενέβη ο συντονιστής Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, την Πέμπτη 27 Ιουλίου στο θέμα που ανέδειξαν οι αγελαδοτρόφοι από τη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα τόνισε:

“Το νωπό γάλα που παράγεται από τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες μπαίνει καθημερινά σε εκατομμύρια ελληνικά σπίτια και αποτελεί μία από τις σταθερότερες διατροφικές αξίες για την ελληνική οικογένεια.

Η μέριμνα που χρειάζεται να επιδεικνύει επομένως η ελληνική πολιτεία γύρω από τις συνθήκες παραγωγής, επεξεργασίας και παστερίωσης του νωπού γάλακτος, όπως και οι απαιτούμενοι έλεγχοι για την πραγματική προέλευση και την τελική τύχη των εισαγόμενων ποσοτήτων γάλακτος, οφείλει να είναι διαρκής, καθολική και αδιαπραγμάτευτα αυστηρή εκεί όπου εντοπίζονται παρατυπίες.

Για το ΠΑΣΟΚ η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί κοινωνική αξία και πολιτική προτεραιότητα. Δυστυχώς το ίδιο δε φαίνεται να ισχύει και για την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Την ίδια ώρα που ο Υφυπουργός κ. Α. Κοντός δήλωνε εχθές απόλυτα ικανοποιημένος για την ποιότητα και τις συνθήκες ασφάλειας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε σχετική σύσκεψη, οι Έλληνες γαλακτοπαραγωγοί κατήγγειλαν αθρόες εισαγωγές γάλακτος από τις Βαλκανικές χώρες σε συνδυασμό με αθέμιτες πρακτικές των γαλακτοβιομηχανιών εις βάρος τους που ουσιαστικά οδηγούν στον οικονομικό στραγγαλισμό της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής.

Οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια εξόφθαλμη διαφορά όγκου της τάξης των 400.000 τόνων περίπου ετησίως μεταξύ της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής και της εγχώριας παραγωγής νωπών γαλακτοκομικών προϊόντων τα οποία φέρονται να παρασκευάζονται αποκλειστικά από φρέσκο ελληνικό γάλα.

Το ΠΑΣΟΚ καλεί τον Υπουργό κ. Ε. Μπασιάκο να πάρει υπεύθυνη θέση σε ένα μείζον θέμα για τη δημόσια υγεία και να ενημερώσει τους Έλληνες καταναλωτές για την πραγματική προέλευση των φρέσκων γαλακτοκομικών προϊόντων που εμφανίζονται στα ράφια των καταστημάτων ως ελληνικά προϊόντα.
Απαιτείται να ενταθούν άμεσα οι έλεγχοι στις γαλακτοβιομηχανίες προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματική χρήση των εισαγόμενων ποσοτήτων γάλακτος ενώ ειδική μέριμνα χρειάζεται και για την ελλιπή και/ή παραπλανητική σήμανση των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τέλος καλούμε την ηγεσία του ΥΠΑΑ&Τ να προστατεύσει το εισόδημα των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών που βλέπουν τους τελευταίους μήνες την τιμή του προϊόντος τους να κατρακυλά από τα 36-38 λεπτά/λίτρο στα 32 λεπτά/λίτρο”.

Η καταληκτική πρόταση της ανακοίνωσης του κ. Χρυσοχοΐδη αποτυπώνει και την κεντρική ιδέα ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή, όπου αναφέρονται τα εξής:

“Τους τελευταίους μήνες ο χώρος της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής βρίσκεται σε πρωτοφανή αναστάτωση. Η τιμή του αγελαδινού γάλακτος έχει πέσει από τα 36-38 λεπτά ανά λίτρο όπου βρισκόταν πριν έξι μήνες σε επίπεδα κάτω των 32 λεπτών.

Η διαφορά αυτή είναι καταστροφική για τους Έλληνες γαλακτοπαραγωγούς, τα περιθώρια κέρδους των οποίων περιορίζονται ασφυκτικά.

Οι παραγωγοί καταγγέλλουν πως βρίσκονται διαρκώς υπό καθεστώς εκβιασμού από τις γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες εισάγουν τεράστιες ποσότητες γάλακτος από το εξωτερικό και το χρησιμοποιούν για την παρασκευή ακόμη και νωπών προϊόντων, με αποτέλεσμα να αδιαφορούν για την απορρόφηση της εγχώριας παραγωγής.

Το φαινόμενο έχει λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις που η ετήσια ελληνική παραγωγή νωπών γαλακτοκομικών προϊόντων, η οποία σύμφωνα με τις ετικέτες φαίνεται πως παράγεται αποκλειστικά από εγχώρια πρώτη ύλη, ανέρχεται σε 1.200.000 τόνους, τη στιγμή που το σύνολο της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής κυμαίνεται γύρω στις 750.000 τόνους. Γίνεται μάλιστα λόγος για ειδικές διαδικασίες παστερίωσης που εφαρμόζονται στο εισαγόμενο γάλα (τετραπλή παστερίωση στους 80 βαθμούς) με σκοπό την εξολόθρευση του μεγάλου μικροβιακού του φορτίου, οι οποίες καταστρέφουν τα θρεπτικά συστατικά του.

Ως αποτέλεσμα ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει ακριβά για γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που θεωρεί πως παράγονται αποκλειστικά από φρέσκο ελληνικό γάλα, αλλά καταναλώνει τελικά προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας χωρίς καν να το γνωρίζει.

Οι γαλακτοπαραγωγοί απαιτούν από το ΥΠΑΑ&Τ να προχωρήσει άμεσα σε έλεγχο των γαλακτοβιομηχανιών, ώστε να ελεγχθούν οι πηγές τροφοδοσίας τους και η προέλευση της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται στα διάφορα προϊόντα τους.

Επικαλούνται μάλιστα την ανάλογη δέσμευση που είχε αναλάβει πριν λίγους μήνες ενώπιόν τους ο υφυπουργός κ. Κοντός, υπόσχεση την οποία το Υπουργείο σας ουδέποτε τίμησε”.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ευαγ. Μπασιάκος:

  1. Πώς εξηγείται η σημαντική διαφορά όγκου μεταξύ της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής και της εγχώριας παραγωγής νωπών γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία σύμφωνα με τις ετικέτες που φέρουν παρασκευάζονται αποκλειστικά από ελληνικό γάλα
  2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να εκλείψει το παραπάνω φαινόμενο; Σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα στη διεξαγωγή ελέγχων στις γαλακτοβιομηχανίες, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει ήδη αναλάβει;”