Παρασκευή, 28/09/2018

Κ. Υπουργέ,

Ο κλάδος της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, παρά το γεγονός ότι επί σειρά ετών υποχωρεί, ακόμα και τώρα έχει μια σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση του ΑΕΠ. Βοηθά στο να συγκρατείται το έλλειμμα μας σε κρεατοσκευάσματα και γαλακτοκομικά προϊόντα περίπου στα 2 δις ευρώ. Απασχολεί περίπου 80 – 100 χιλιάδες εργαζομένους (παραγωγοί, εξειδικευμένο προσωπικό, εργάτες, κτηνίατροι, εργάτες εργοστασίων ζωοτροφών, εργάτες γαλακτοβιομηχανιών κ.τ.λ.), ενώ παράλληλα απορροφά μεγάλες ποσότητες αγροτικής παραγωγής. Φυσικά το να έχει μια χώρα σαν την Ελλάδα, που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει αναπτύξει τους τομείς της ζωικής της παραγωγής σε άλλα επίπεδα, ένα ετήσιο έλλειμμα κοντά στα 2 δις στο ισοζύγιο φυσικά δεν είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να υπερηφανεύεται κανείς και να αισθάνεται ικανοποιημένος.

Σειρά όμως λαθών, αδέξιων χειρισμών και αδιαφορίας εκ μέρους των αρμοδίων επί σειρά ετών οδήγησαν τις παραγωγές μας και φυσικά την γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία στα επίπεδα που είναι σήμερα.

Και αντί η κρίση να αποτελεί την κύρια αιτία και το εφαλτήριο για την ανάπτυξη των παραγωγών μας, την οδήγησε στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. Κύρια αιτία η επίκληση της αστείας δικαιολογίας ότι «το ξένο είναι πιο φτηνό». Αν κοιτάξει όμως ένα αντικειμενικό μάτι και ένας άνθρωπος που έχει τις εξειδικευμένες γνώσεις, όπως εσείς, γιατί «το ξένο είναι πιο φτηνό», τότε θα μπορούσε να έχει μια ποιο αντικειμενική εικόνα των πραγμάτων.

Διότι το «ακριβό Ελληνικό προϊόν» κ. Υπουργέ, το δημιουργεί η ίδια η πολιτεία με την φορολογία, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, το υψηλό κόστος φαρμάκων, πετρελαίων, ρεύματος κ.τ.λ. και τις πολύ χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες. Αν σε αυτά εδώ προσθέσετε και την επί σειρά πολλών ετών αδυναμία εκρίζωσης λοιμωδών νοσημάτων και την ανοχή εκ μέρους της πολιτείας κυκλωμάτων που λυμαίνονται προς ιδίων όφελος (μία από τις αιτίες που δεν εκριζώνονται ποτέ) έχουμε μια εικόνα επίσης γιατί το κόστος για τον Έλληνα παραγωγό είναι υψηλό. Κόστος βέβαια που το φορτώνεται ο Έλληνας παραγωγός, διότι το τελικό προϊόν (γάλα, γιαούρτι κτλ), παρά την κατά καιρούς προπαγάνδα από διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν είναι ακριβότερο από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Κάθε άλλο μάλιστα.

Παρ’ όλα αυτά όμως πιστεύουμε ότι αν πραγματικά αναζητήσουμε μια ειλικρινή λύση πέρα από συμφέροντα, υπάρχουν πραγματικά τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας. Επιγραμματικά αναφέρουμε ορισμένα πράγματα προς συζήτηση που εμείς από την εμπειρία μας και από την ενασχόληση μας από όλες τις πλευρές με τον κλάδο πιστεύουμε ότι θα δώσουν σημαντικότατη ώθηση στην ανάπτυξη της Ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας.

1. Πιστεύουμε καταρχάς, όπως σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία, πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο να παρουσιάζεται εισαγόμενο γάλα ως Ελληνικό. Να σταματήσουν δηλαδή οι λεγόμενες Ελληνοποιήσεις. Δεν είναι δυνατόν ο αριθμός των γαλακτοπαραγωγών ζώων την τελευταία δεκαετία να έχει μειωθεί κατά 40% τουλάχιστον και το παραγόμενο γάλα κατά 5%. Αυτό πέρα από το ότι εξαπατά το καταναλωτικό κοινό, εμποδίζει και την πολιτεία να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος.

2. Πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως το νομοσχέδιο περί της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γαλακτοκομικά προϊόντα και επίσης επιτέλους θα πρέπει να αναγράφεται, όπως ορίζει το νομοσχέδιο, η χώρα παραγωγής και η χώρα επεξεργασίας.

3. Ευχής έργον και απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της αγελαδοτροφίας θα ήταν να θεσπίσει η χώρα νόμο ότι Ελληνικό γιαούρτι είναι το προϊόν το οποίο παρασκευάζεται στην Ελλάδα από Ελληνικό γάλα.
Αν ισχύσει αυτό αρχικά μόνο για το γιαούρτι το οποίο απευθύνεται στην εσωτερική αγορά θα οδηγήσει στην αύξηση της ζήτησης του εγχώριου γάλακτος από τις γαλακτοβιομηχανίες και εννοείται ότι θα σταματήσει την πτώση της παραγωγής.
Αν επίσης εντός 5 ετίας οδηγηθούμε να ισχύσει και για το γιαούρτι το οποίο εξάγεται από τις Ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες (π.χ. 20% κατά έτος) αυτό από μόνο του θα οδηγήσει σε μια ζήτηση εγχώριου γάλακτος περίπου στους 1.200.000 τόνους ετησίως. Άρα θα οδηγήσει επίσης στον υπερδιπλασιασμό της Ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας.
Αν και η πολιτεία βοηθήσει με τις παρεμβάσεις της (εκρίζωση ασθενειών, βελτίωση υπηρεσιών, ρύθμιση καθεστώτος αδειοδοτήσεων σταυλικών εγκαταστάσεων) τότε είναι πασιφανές ότι εκμεταλλευόμενοι το Εθνικό μας προϊόν, που είναι το Ελληνικό γιαούρτι, μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια άνθηση της Ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας.

Διότι είναι αδιανόητο για εμάς ένα προϊόν σαν το Ελληνικό γιαούρτι να το εκχωρούμε ελαφρά την καρδία στους ξένους. Και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι σε ένα Εθνικό προϊόν δεν αρκεί μόνο η επεξεργασία αλλά θα πρέπει και η πρώτη ύλη να προέρχεται από την χώρα στην οποία παρασκευάζεται το προϊόν.

Κ. Υπουργέ,

 
Θα μπορούσαν να γραφτούν πολλές σελίδες επαναλαμβάνοντας στην ουσία τις προτάσεις που επί σειρά ετών έχουμε καταθέσει στους εκάστοτε Υπουργούς. Σε καμία από αυτές δεν πήραμε αρνητική απάντηση. Για πολλές από αυτές μάλιστα μας αποδόθηκαν και τα εύσημα και λάβαμε και υποσχέσεις για άμεση υλοποίηση. Λίγα πράγματα όμως έγιναν από αυτά. Αυτό το οποίο θα θέλαμε να σας πούμε είναι ότι οι προτάσεις μας έχουν πρωτοκολληθεί και προφανώς είναι στη διάθεσή σας αν θελήσετε να τις δείτε. Εμείς όμως ούτως ή άλλως είμαστε εδώ με την καλύτερη διάθεση για την όποια συνεργασία επιθυμείτε για την προώθηση του κλάδου μας, πράγμα φυσικά το οποίο συνάδει με την προώθηση των συμφερόντων της χώρας.

Για την ΕΦΧΕ,
Με εκτίμηση
Ο πρόεδρος του Δ.Σ.
 
Ηλίας Κοτόπουλος