Ανάμεσα στα διάφορα snacks, το γιαούρτι θεωρείται πάντα μία από τις πιο υγιεινές επιλογές. Eίναι όμως τόσο υγιεινό που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις;

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Journal of Hypertension (Oxford University Press), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση θα μπορούσαν ενδεχομένως να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς τους με την τακτική κατανάλωση γιαουρτιού. Η ομάδα ανέλυσε δύο ομάδες συμμετεχόντων, οι οποίες είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση. Εξετάστηκαν 55.898 γυναίκες, ηλικίας 30 έως 55 ετών που συμμετείχαν στο Nurses’ Health Study (NHS) το 1980, και 18.232 άνδρες ηλικίας μεταξύ 40 και 75 ετών που συμμετείχαν στo Health Professionals Follow-Up Study (HPFS) το 1986. Το 1980, οι γυναίκες που είχαν εγγραφεί στο NHS ολοκλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης 61 συγκεκριμένων τροφίμων, προκειμένου να δώσουν στοιχεία για τη διατροφή τους στη χρονιά που μόλις είχε περάσει. Το ερωτηματολόγιο αφού ενημερώθηκε και συμπεριέλαβε 131 τρόφιμα, στάλθηκε ξανά το 1984 και το 1986 και στη συνέχεια κάθε τέσσερα χρόνια έως το 2006. Οι άνδρες συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο για πρώτη φορά κατά την εγγραφή τους στο HPFS το 1986.

Σύμφωνα με τα περιεκτικά ευρήματα της μελέτης, η κατανάλωση περισσότερου γιαουρτιού μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων αργότερα στη ζωή. Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερες από δύο μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από συγγενείς καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικά επεισόδια στο μέλλον. Επιπλέον, οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα είχαν ως 30% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή). Οι άνδρες που κατανάλωσαν περισσότερες από δύο μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα είχαν 19% μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη γιαουρτιού μακροπρόθεσμα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ υπερτασικών ανδρών και γυναικών,

γράφουν οι συντάκτες της μελέτης. «Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι η ενσωμάτωση του γιαουρτιού σε ένα υγιεινό πρότυπο δίαιτας για άτομα με υπέρταση θα βοηθήσει στην πρόληψη των περιστατικών καρδιοπαθειών». Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης την συσχέτιση μεταξύ του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων με μια διατροφή όσο το δυνατόν πιο κοντά στη γνωστή δίαιτα DASH που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να τους βοηθήσουν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση. Συμπέραναν ότι ένας συνδυασμός αυξημένης πρόσληψης γιαουρτιού και μιας διατροφής στα πρότυπα της DASH είχε ως αποτέλεσμα τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή