Το Σάββατο 12/3/2011 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Porto Pallas στη Θεσσαλονίκη η ημερίδα που οργάνωσε η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ), με θέμα «Οικονομική κρίση – Ελληνική γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία – Πατριωτικός καταναλωτισμός». Η ημερίδα έγινε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αγελαδοτροφίας (ΠΣΑ) και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ). Στην πραγματοποίηση της ημερίδας συνέδραμαν και οι γαλακτοβιομηχανίες «ΔΕΛΤΑ», «ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ» και «ΟΛΥΜΠΟΣ» με την οικονομική τους ενίσχυση.
Το πάνελ της ημερίδας αποτελούνταν από τον Πρόεδρο της ΕΦΧΕ κ. Βασιλέκα Αθανάσιο, τον Επιστημονικό Υπεύθυνο και Καθηγητή Κτηνιατρικής του ΑΠΘ κ. Μπόσκο Κωνσταντίνο, τον Πρόεδρο του ΠΣΑ κ. Κεφαλά Γεώργιο, τον Πρόεδρο του ΣΕΚ κ. Πεβερέτο Παναγιώτη, τον Πρόεδρο του ΕΛΟΓΑΚ κ. Γεωργούδη Ανδρέα καθώς και τον Ειδικό Γραμματέα του ΚΕΠΚΑ κ. Σαμούρη Γεώργιο.
Ο Πρόεδρος της ΕΦΧΕ κ. Βασιλέκας Αθανάσιος άνοιξε την ημερίδα και ξεκίνησε τις εργασίες της αναφέροντας την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η αγελαδοτροφία σήμερα με τα συνεχώς αυξανόμενα κόστη και τις δυσμενής συνθήκες της αγοράς σε αντίθεση με την σταθερή τιμή αγοράς του γάλακτος από τις γαλακτοβιομηχανίες. Συνέπεια αυτών είναι η συνεχής συρρίκνωση του κλάδου ο οποίος αποτελείται από αξιόλογους παραγωγούς και υψηλής αξίας προϊόντα, τα οποία καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν αυστηρούς ελέγχους (οι οποίοι είναι 10 φορές πιο αυστηροί από εκείνους που έχουν θεσπίσει οι ΗΠΑ) καθώς και την ανταγωνιστικότητα των εισαγόμενων προϊόντων. Καθημερινά η χώρα δίνει 7 εκατ. ευρώ για εισαγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων τονίζοντας ότι «η αξία ενός προϊόντος υποβαθμίζεται όσο απομακρύνεται από τον τόπο παραγωγής του».
Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος και Καθηγητή Κτηνιατρικής του ΑΠΘ κ. Μπόσκος Κωνσταντίνος συνέχισε τη συζήτηση παρουσιάζοντας με στοιχεία την υποσιτική κρίση η οποία έχει αρχίσει να διαφαίνεται και η οποία θα κορυφωθεί τα επόμενα έτη. Τόνισε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει βάση στον πρωτογενή της τομέα και να του παρέχει την υποστήριξη ούτως ώστε να έχει δικά της και σε επαρκή βαθμό τα αγαθά που χρειάζεται.
Στο ίδιο ύφος και αναφορικά με το επερχόμενο πρόβλημα του υπισιτισμού συνέχισε και ο Πρόεδρος του ΠΣΑ κ. Κεφαλάς Γεώργιος. Τόνισε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρηθεί το υπάρχον ζωικό κεφάλαιο προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά ανάφερε, να μην φτάσουμε στην κατάσταση εκείνη που δε θα έχουμε ψωμί να φάμε και τα ελληνόπουλα γάλα να πιούν. Οι παραγωγοί θα πρέπει να συσπειρωθούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Πεβερέτος Παναγιώτης ενίσχυσε με την ομιλία του τα λεγόμενα του κ. Κεφαλά τονίζοντας την αναγκαιότητα της ένωσης των παραγώγων, ο αριθμός των οποίων συνεχώς μειώνεται. Ανάφερε ότι στην χώρα μας, τα τελευταία 5 χρόνια, το μέσο αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 14,2% ενώ την ίδια στιγμή στις υπόλοιπες χώρες αυξήθηκε κατά 12,3%.Πρέπει λοιπόν όλοι οι παραγωγοί να συντονιστούν και να προσπαθήσουν ώστε όλες οι κτηνοτροφικές μονάδες να εξασφαλίσουν την άδεια λειτουργία τους για 3 τουλάχιστον χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό η απογραφή της υφιστάμενης κατάστασης της κτηνοτροφίας κρίνεται απαραίτητη, όπως και η βελτίωσή της. Πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε ώστε να αλλάξει ο νόμος για την τοποθέτηση των μονάδων, ούτως ώστε να μπορούν να εγκαθίσταται κοντά στις κατοικημένες περιοχές και να διευκολύνουν την κατάσταση.
Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος του ΕΛΟΓΑΚ κ. Γεωργούδης Ανδρέας παρουσίασε το έργο του οργανισμού τον οποίο προεδρεύει, αναφέροντας χαρακτηριστικά την διασύνδεση των σφαγείων για διασφάλιση και έλεγχο των ελληνικών προϊόντων καθώς και την ελεύθερη πρόσβαση όλων στα εργαστήρια του οργανισμού για την ανάλυση των δειγμάτων του γάλακτος και κατά συνέπεια την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας. Τόνισε επίσης ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο ΕΛΟΓΑΚ γενικότερα είναι ανοικτός για επαφή με φορείς και συλλόγους προκειμένου να σχηματιστεί ένα ενιαίο μέτωπο για την κτηνοτροφία και λέγοντας ότι ο ΕΛΟΓΑΚ είναι των κτηνοτρόφων και ο κοινός σύνδεσμος που όλοι αναζητούν.
Τέλος, ο Ειδικός Γραμματέας του ΚΕΠΚΑ κ. Σαμούρης Γεώργιος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μία πολύ ακριβή χώρα σε όλα τα επίπεδα και ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει αποτελεσματικούς ελέγχους για την συγκράτηση των τιμών και την ποιότητα των τροφίμων.
Στη συζήτηση που ακολούθησε τοποθετήθηκαν πολλοί από τους ακροατές και καλεσμένους της εκδήλωσης. Τα κυριότερα σημεία στα οποία στάθηκαν είναι η εφαρμογή ενός νόμου από την ελληνική κυβέρνηση που να αφορά τα φρέσκα προϊόντα και την πληρωμή των παραγωγών η οποία θα πρέπει να είναι άμεση και όχι μεγαλύτερη από διάστημα ενός μήνα. Το σύστημα πρέπει να εξυγιανθεί και τα όρια πληρωμών θα πρέπει να τηρούνται. Η εξασφάλιση της βιωσιμότητας της ελληνικής παραγωγής είναι αναγκαία για την ύπαρξη των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών. Επίσης συζητήθηκε το πρόβλημα της πολιτικής των επιστροφών των προϊόντων του γάλακτος, την οποία εφαρμόζουν τα πολυκαταστήματα, καθώς και η δυνατότητα αύξησης της διάρκειας ζωής του γάλακτος.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους που παρεβρέθηκαν στην εκδήλωση και μας τίμησαν με την παρουσία τους. Επιπλέον, ευχαριστούμε για τον χαιρετησμό [που απέστειλαν προς την εκδήλωση, παρόλο που θα θέλαμε και την παρουσία τυος στην ημερίδα, την Υφυπουργό του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Μιλένα Αποστολάκη, τους Υπουργούς κ.κ. Γκιουλέκα, Κασαπίδη και Μπόλαρη και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ψωμιάδη. Ευχαριστούμε επίσης τον βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Πολατίδη Ηλία, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση και τοποθετήθηκε επί των θεμάτων που συζητήθηκαν. Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τον ΕΛΟΓΑΚ, οποίος συμμετείχε οικονομικά αλλά και με την παρουσία του Προέδρου του, τις γαλακτοβιομηχανίες ΔΕΛΤΑ», «ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ» και «ΟΛΥΜΠΟΣ» για την οικονομική συνδρομή τους στην πραγματοποίηση της ημερίδας και εκφράζουμε τη λύπη μας για τις υπόλοιπες γαλακτοβιομηχανίες που δεν παρευρέθησαν, παρόλο που το θέμα τους αφορούσε άμεσα.