(Παραθέτουμε αυτούσια τη δημοσίευση)

Έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές με το ποιόν και τη δράση του γενικού διευθυντή Κτηνιατρικής Θ. Αλεξανδρόπουλου. Θυμίζουμε για παράδειγμα το ρόλο που διαδραμάτισε στην προσπάθεια των πολιτικών ηγεσιών του ΥΠΑΑΤ να περάσουν το θεσμό του κτηνίατρου εκτροφής, που θα πλήξει καίρια τον ήδη αποδυναμωμένο και ασθμαίνοντα ελεγκτικό μηχανισμό, προς όφελος των καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Ο Αλεξανδρόπουλος τοποθετήθηκε αρχικά ως α/α γενικός διευθυντής και στη συνέχεια, μετά τις «κρίσεις», ως γενικός διευθυντής, λίγο πριν εκπνεύσει η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων. Παραμένει έκτοτε και μέχρι σήμερα σ’ αυτό το πόστο. Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε στους συνδικαλιστές του υπουργείου, ότι τον κρίνει ως πολύ απαραίτητο στη θέση που βρίσκεται.

Οπως γνωρίζουν οι αναγνώστες μας, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ μας για το νεοναζιστικό μόρφωμα της ΧΑ, εντοπίσαμε ότι στελέχη του έχουν μπει για τα καλά στη μπίζνα με τα εκατοντάδες παράνομα καταφύγια ζώων συντροφιάς, που λειτουργούν οι κατ΄ επάγγελμα ζωόφιλοι. Μπαίνοντας πιο βαθιά σ’ αυτό το ρεπορτάζ, καυαλήξαμε στο συμπέρασμα (και το γράψαμε) ότι αυτή η μπίζνα λειτουργεί σαν λερναία ύδρα, χάρη στη βοήθεια που προσφέρουν στους κατ’ επάγγελμα ζωόφιλους ο δικαστικός και αστυνομικός μηχανισμός και οι «δημοτικοί άρχοντες». Οι τελευταίοι απεμπόλησαν την αποκλειστική αρμοδιότητά τους και υποχρέωσή τους να ιδρύουν και να λειτουργούν καταφύγια ζώων συντροφιάς και να χειρίζονται όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την διασφάλιση της ευζωίας τους, προς όφελος των κατ’ επάγγελμα ζωόφιλων.

Σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, εμφανίζεται ως από μηχανής θεός ο γενικός διευθυντής για να συνδράμει καταλυτικά τους επαγγελματίες ζωόφιλους με την έκδοση παράνομων εγκυκλίων. Ας γίνουμε συγκεκριμένοι.

Εγινε γνωστό από τις συνεχείς αποκαλύψεις μας, ότι οι επαγγελματίες ζωόφιλοι είτε λειτουργούν παράνομα καταφύγια που είχαν ιδρύσει οι δήμοι και στη συνέχεια τα εγκατέλειψαν, είτε κατασκευάζουν παράνομα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε ιδιωτικούς χώρους, παρουσιάζοντας τα ζώα ως δήθεν δεσποζόμενα. Η πρώην υφυπουργός ΑΑΤ Τελιγιορίδου (ΣΥΡΙΖΑ) επιχείρησε να περάσει νομοσχέδιο με το οποίο θα νομιμοποιούνταν όλη αυτή η μπίζνα. Τελικά, όμως, η απόπειρα της Τελγιορίδου δεν ευοδώθηκε, προς όφελος της καλώς εννοούμενης ευζωίας των ζώων συντροφιάς.

Ηρθε όμως ο Αλεξανδρόπουλος και εξέδωσε μια παράνομη εγκύκλιο για να πετύχει αυτό που δεν πέτυχε η Τελιγιορίδου. Στις 22 Απρίλη του 2019 έστειλε αυτή την εγκύκλιο (με αριθμό πρωτοκόλλου 332/89269/22/4/2019) στην υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής ΠΕ Καρδίτσας. Μετά από δύο ημέρες έστειλε άλλη εγκύκλιο, αυτή την φορά μόνο στη ΔΑΟΚ ΠΕ Χανίων, με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο. Στην περίπτωση της Καρδίτσας είχε προηγηθεί ερώτημα, ενώ στην περίπτωση των Χανίων δεν είχε υποβληθεί κανένα ερώτημα!

Αυτή η εγκύκλιος είναι παράνομη, πρώτον γιατί για να εκδώσει εγκύκλιο ο γενικός διευθυντής, πρέπει σύμφωνα με τα διοικητικό δίκαιο να υπάρξει σχέδιο εγκυκλίου από υπάλληλο της υπηρεσίας (εισηγητή), το οποίο θα υπογραφεί, διαδοχικά, από τον προϊστάμενο του αρμοδίου Τμήματος και τον προϊστάμενο της αρμόδιας Διεύθυνσης, για να υπογραφεί  τελικά από το γενικό διευθυντή. Στις δε «πληροφορίες» για την εγκύκλιο μπαίνει το όνομα του εισηγητή. Αυτή η διαδικασία δεν τηρήθηκε από το γενικό διευθυντή Αλεξανδρόπουλο, ενώ στις «πληροφορίες» έβαλε το προσωπικό του υπηρεσιακό τηλέφωνο! Προφανώς, για να δίνει αποκλειστικά αυτός απαντήσεις στα ερωτήματα από τους παραλήπτες της εγκυκλίου.

Δεύτερον, όταν εκδίδεται μια εγκύκλιος γενικού ενδιαφέροντος (για όλες τις εποπτευόμενες υπηρεσίες) κοινοποιείται σε όλες ανεξαιρέτως και όχι επιλεκτικά σε ορισμένες. Τρίτον, από την έρευνα που κάναμε ως τώρα διαπιστώθηκε ότι η εγκύκλιος που στάλθηκε στα Χανιά στάλθηκε αυτούσια και σε άλλες ΔΑΟΚ. Τέταρτον, οι λειτουργούντες το παράνομο καταφύγιο στο Γιαννισκάρι Δυτικής Αχαΐας επικαλέστηκαν την εγκύκλιο Αλεξανδρόπουλου. Ποιος τους την προμήθευσε;

Πέμπτον και κυριότερο, οι απαντήσεις που έδωσε ο Αλεξανδρόπουλος για δύο καίρια ζητήματα (αν επιτρέπεται μόνο ο δήμος να ιδρύει και λειτουργεί καταφύγια ζώων συντροφιάς και αν ένας ιδιώτης μπορεί σε ιδιωτικό χώρο του να συντηρεί δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς) είναι παράνομες, σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012, με την απάντηση που έδωσε ο προϊστάμενος της αρμόδιας διεύθυνσης Σ. Ντουντουνάκης την 1-11-2016 (αριθμός πρωτοκόλλου 3676/134999) στην πρόεδρο της ΠΦΠΟ Ν. Μπομπολάκη και με την εγκύκλιο του πρώην υπουργού Ι. Τσιρώνη στις 20-3-2018 (αριθμός πρωτοκόλλου 174/30192).

Την παράνομη εγκύκλιο του Αλεξανδρόπουλου την πήραμε από τον ίδιο. Τα τρία έγγραφα θα ανεβάσουμε στην ιστοσελίδα μας (δείτε εδώ). Τον νόμο 4039/2012, όπως ισχύει σήμερα, μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να τον βρει εύκολα.

Πηγή: http://www.eksegersi.gr/