Μόλις 95 δείγματα ελήφθησαν από κρατικές υπηρεσίες για τον έλεγχο της Φέτας την διετία 2019 – 2020, την ώρα που το κράτος, ισχυρίζεται ότι προστατεύει και περιφρουρεί τα εμβληματικά μας προϊόντα, από τα οποία εξαρτάται το εισόδημα χιλιάδων κτηνοτρόφων.
Αποκαλυπτικές είναι οι απαντήσεις επίσημων φορέων ελέγχου των τροφίμων στην χώρα μας, με αφορμή το περιστατικό με την εταιρεία που φέρεται να έκανε νοθεία Φέτας στη Γερμανία.
Τα στοιχεία έφερε στη δημοσιότητα ο ΑγροΤύπος, έπειτα από σχετικές ερωτήσεις βουλευτών τόσο του Κινήματος Αλλαγής όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και την αντίστοιχη απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού.
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, πριν από λίγες ημέρες, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απέρριψε αίτημα της εταιρείας που φέρεται να έκανε νοθεία, κατά της απόφασης του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ περί ανάκλησης της άδειας πιστοποίησης Φέτας ΠΟΠ.
Σύμφωνα τώρα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη βουλή στις 26 Μαρτίου 2021 και υπογράφει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Αντώνης Ζαμπέλας, κατά την διετία 2019 – 2020, ελήφθησαν 95 δείγματα τυριού «ΦΕΤΑ ΠΟΠ», χωρίς να διαπιστωθούν μη συμμορφώσεις. Αντίστοιχα προγράμματα και δράσεις υλοποιούνται και κατά το τρέχον έτος, 2021. Πληροφορίες σχετικά με αποτελέσματα ελέγχων βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ.
Σε ό,τι αφορά στο περιστατικό της διακίνησης από ελληνική επιχείρηση στην Γερμανία τυριού «ΦΕΤΑ ΠΟΠ» στο οποίο ανιχνεύθηκε αγελαδινό γάλα, η υπηρεσία μας αφού ενημερώθηκε για την υπόθεση, διενήργησε άμεσα σχετικούς ελέγχους, επισημαίνει ο ίδιος. Ειδικότερα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΕΦΕΤ επιθεώρησε την επιχείρηση παραγωγής του τροφίμου, ενώ έλαβε και δείγματα τυριού «ΦΕΤΑ ΠΟΠ». Τα δείγματα απεστάλησαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους για εργαστηριακή ανάλυση ως προς την ανίχνευση/ημιποσοστικό προσδιορισμό του είδους του γάλακτος (αγελαδινού) και αναμένονται τα αποτελέσματα. Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ εξέδωσε, μέσω του Συστήματος Διοικητικής Συνδρομής και Συνεργασίας (Administrative Assistance and Cooperation/AAC-FF), κοινοποίηση με αποδέκτη τη Γερμανία, προκειμένου οι εκεί Αρμόδιες Αρχές να προβούν στην περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Οι εν λόγω έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη. Επισημαίνεται ότι, κατά τον επίσημο έλεγχο αυθεντικότητας – νοθείας γαλακτοκομικών προϊόντων έτους 2019, είχαν ληφθεί από την εν λόγω επιχείρηση τρία δείγματα τυριού «ΦΕΤΑ ΠΟΠ», τα οποία και είχαν βρεθεί συμμορφούμενα.
«Η αξιολόγηση των στοιχείων και των ευρημάτων είναι ακόμα σε εξέλιξη», διαβεβαιώνει με σχετικό του έγγραφο ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Σέρκος Χαρουτουνιάν.
Επίσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση 588/21-3-2021 του βουλευτή του MέΡΑ 25, κ. Γεωργίου Λογιάδη, αλλά και σε εκείνες του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα: «Οφείλουμε να προστατεύσουμε τη φέτα», τόνισε ότι το υπουργείο ήδη κινείται προς την ενίσχυση των μέτρων προστασίας των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων με την προσθήκη επτά επιπλέον μέτρων, που έχουν ως εξής:
1. Αναδιάρθρωση των ελέγχων, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
2.Συνεργασία με τις πρεσβείες μας για ελέγχους σε διεθνές επίπεδο.
3.Συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για ελέγχους με λεπτομέρεια και σε βάθος.
4.Τέλος η ενίσχυση για τους παραβάτες.
5.Ψηφιοποίηση του ελέγχου διακίνησης γάλακτος.
6.Δρομολογείται η θεσμοθέτηση αποδόσεων τυροκόμησης με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και σε συνέχεια διαλόγου με τους φορείς της αγοράς.
7. Αυστηρές ποινές για όλους, αλλά εξοντωτικές ποινές ιδίως για τους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες.
8. Διενέργεια έκτακτων δειγματοληπτικών ελέγχων σε εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ, ως μέθοδος περαιτέρω αποτροπής τέτοιων πρακτικών που εκθέτουν τη χώρα και τα εμβληματικά προϊόντα της.