Η υψηλή χοληστερίνη και η διατροφή πάνε αλληλένδετα. Συχνά μας λένε για τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε για να είμαστε υγιείς, αλλά ποια είναι τα νόστιμα σνακ που είναι γνωστό ότι έχουν θετική επίδραση;Η LDL είναι επιβλαβής χοληστερόλη που μπορεί να συσσωρευτεί στα αιμοφόρα αγγεία σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Η HDL είναι μια υγιής μορφή χοληστερίνης που απομακρύνει την κακή χοληστερόλη από το αίμα, μεταφέροντάς την στο ήπαρ όπου διασπάται με ασφάλεια. Με τον έλεγχο της διατροφής σας και την άσκηση, μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας να παράγει περισσότερη υγιή χοληστερόλη, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης περισσότερου από αυτό το νόστιμο σνακ.

Τα οφέλη του γιαουρτιού

Αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει την επίδραση της κατανάλωσης γιαουρτιού στα επίπεδα χοληστερόλης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γιαουρτιού και των υγιών επιπέδων χοληστερόλης.

Όσοι τρώνε γιαούρτι έχουν καλύτερο μεταβολικό προφίλ σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν το κρεμώδες σνακ.

Αυτό σημαίνει ότι αυτή η κατηγορία ανθρώπων έχει χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), περιφέρεια μέσης, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, γλυκόζης, ινσουλίνης και αρτηριακής πίεσης.

Τα οφέλη των προβιοτικών

Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ικανότητα του γιαουρτιού να μειώνει τη χοληστερόλη θα μπορούσε να αποδοθεί στα προβιοτικά που εμπεριέχει.Μια βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι δύο ημερήσιες δόσεις ενός προβιοτικού μείωσαν τα βασικά μόρια που φέρουν χοληστερόλη στο αίμα, καθώς και τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), την «κακή» δηλαδή χοληστερόλη.Η μελέτη δεν ήταν σε θέση να καθορίσει εάν τα θετικά αποτελέσματα οφείλονταν στα ίδια τα προβιοτικά ή στο ίδιο το γιαούρτι ή σε συνδυασμό και των δύο.

Η έρευνα

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Υγείας, (National Library of Health) διερευνήθηκε η κατανάλωση γιαουρτιού για καλύτερο μεταβολικό προφίλ και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.Στη μελέτη συμμετείχαν γυναίκες συμμετέχοντες στις οποίες περίπου το 64% από αυτές ήταν καταναλώτριες γιαουρτιού.Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές γιαουρτιού είχαν υψηλότερη βαθμολογία DGAI (δηλαδή καλύτερη ποιότητα διατροφής) από τους μη καταναλωτές.«Επιπλέον, η κατανάλωση γιαουρτιού συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, γλυκόζης και χαμηλότερης συστολικής αρτηριακής πίεσης και αντίστασης στην ινσουλίνη», ανέφερε η μελέτη.Συμπερασματικά «το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή πολλών μικροθρεπτικών συστατικών και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και στη διατήρηση του μεταβολισμού ως μέρος ενός υγιούς, ενεργειακά ισορροπημένου διατροφικού προτύπου».

Τα οφέλη του ελληνικού γιαουρτιού

Το γιαούρτι είναι μια υγιεινή προσθήκη σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή, αλλά αν είναι συχνή απόλαυση, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα περιεχόμενα της μάρκας που έχετε επιλέξει. Αντί να προτιμάτε ένα γλυκό γιαούρτι, συχνά πλούσιο σε ζάχαρη, ο ιστότοπος της Heart UK συνέστησε να επιλέξετε ελληνικό γιαούρτι με 0% λιπαρά. Αυτή η επιλογή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά όχι μόνο λειτουργεί καλά ως γλυκιά απόλαυση σε συνδυασμό φρούτα, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση στην ξινή κρέμα.Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, το απλό άπαχο γιαούρτι είναι η πιο υγιεινή επιλογή. Το ελληνικό γιαούρτι περιέχει όντως περισσότερη πρωτεΐνη, η οποία μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ περιέχει πρωτεΐνες, προβιοτικά και ασβέστιο. Στον αντίποδα τα γιαούρτια με φρούτα τείνουν να εμπεριέχουν επιπλέον θερμίδες και συχνά περιέχουν τριπλάσια ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης από τα σκέτα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.

Πηγή