(Αναδημοσίευση άρθρου)

Με την επαναβεβαίωση μιας προηγούμενης συμφωνίας για τη συγκρότηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΔΟΦ) ολοκληρώθηκε στις 13 Γενάρη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύσκεψη υπό την προεδρία του Βορίδη, στην οποία έλαβαν μέρος ο ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων), η ΠΕΚ (Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων), ο ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας), ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και άλλοι.
 
Τόσο ο Βορίδης όσο και ο συριζαίος προκάτοχός του Αραχωβίτης έσπευσαν με ανακοινώσεις τους την επομένη να διεκδικήσουν το μεγαλύτερο μερίδιο συμβολής σ’ αυτή την εξέλιξη.
 
Το πρώτο που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι οι κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων -και η σημερινή φυσικά- πασχίζουν για τη συγκρότηση Διεπαγγελματικών Οργανώσεων προϊόντων, για να μεταφέρουν σ’ αυτές τις οργανώσεις τις δικές τους ευθύνες για την ασκούμενη αντιαγροτική πολιτική. Πρόκειται για οργανώσεις του μεγάλου κεφαλαίου και όχι οργανώσεις για την υπεράσπιση των συμφερόντων των αγροτών.
 
Για παράδειγμα, έχει συγκροτηθεί η Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΔΟΚ). Με εντολές του πρώην υπουργού Β. Αποστόλου, που υλοποιήθηκαν με εγκύκλιες αποφάσεις από την προϊστάμενη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του ΥΠΑΑΤ στις 23 Νοέμβρη του 2017 και από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ στις 15 Μάρτη του 2018, αφαιρέθηκε από τους κτηνιάτρους ο έλεγχος της προέλευσης των ζώων που σφάζονται στα ελληνικά σφαγεία. Εκτοτε, οι κτηνίατροι ελέγχουν τα σφάγια μόνο υγειονομικά. Το σφράγισμα της προέλευσης των ζώων ανατέθηκε στους καπιταλιστές-εμπόρους που εισάγουν τα ζώα και στους καπιταλιστές-ιδιοκτήτες των σφαγείων! Ετσι, το πάρτι της ελληνοποίησης του κρέατος καλά κρατεί, σε βάρος της ελληνικής κτηνοτροφίας και των κτηνοτρόφων. Παραμονές του Πάσχα των καθολικών του 2019 οργίασε η μαζική εισαγωγή αρνιών από την Ρουμανία, τα οποία σφάχτηκαν σε ελληνικά σφαγεία και στη συνέχεια εισήχθησαν στην Ιταλία ως ελληνικά αρνιά.
 
Σε τι εμπόδισε η ΔΟΚ τη μαζική ελληνοποίηση αρνιών και τι έκανε για την κατάργηση των εγυκλίων που προαναφέραμε;
 
Γιατί ο Βορίδης, που ως υβρίδιο Μαυρογιαλούρου-Μπρανκαλεόνε ξιφουλκεί δημαγωγικά ενάντια στις ελληνοποιήσεις, δεν καταργεί αυτές τις κατάπτυστες εγκυλίους;
 
 Σε ό,τι αφορά τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, το πρώτο που βρίσκουμε μπροστά μας είναι η χρόνια μάστιγα με την ελληνοποίηση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, που πλήττει τους κτηνοτρόφους και την κτηνοτροφική παραγωγή. Θυμίζουμε:
 
 Μαζική εισαγωγή, εδώ και πολλά χρόνια, δεκάδων χιλιάδων τόνων νωπού και συμπυκνωμένου γάλακτος, αγελαδινού και πρόβειου, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ, τυροκομικών προϊόντων, ελληνικού γιαουρτιού (και στραγγιστού) και κάθε είδους γαλακτοκομικών προϊόντων.
 
 Ανάμειξη του εισαγόμενου -νωπού και συμπυκνωμένου- γάλακτος με το ντόπιο νωπό γάλα στις μεγάλες τυροκομικές βιομηχανίες και στις γαλακτοβιομηχανίες για την παραγωγή φέτας, τυροκομικών προϊόντων κτλ.
 
 Νομιμοποίηση από τον Αύγουστο του 2016 της χρήσης εισαγόμενου γάλακτος στην παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού.
 
 Χρησιμοποίηση παράνομων μεθόδων, όπως η υπερδιήθηση και η GreamoProt για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ (και όχι μόνο).
 
 Χρησιμοποίηση νωπού γάλακτος που παράγεται στην Ελλάδα από μη ελληνικές φυλές προβάτων για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ. Κάτι που απαγορεύεται ρητά από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ).
 
Τι θα κάνει η ΔΟΦ για να εξαλείψει αυτή τη μάστιγα που διαρκώς και διαχρονικά συνθλίβει τους κτηνοτρόφους και την κτηνοτροφική παραγωγή, όχι μόνο με τις εξευτελιστικές τιμές του νωπού γάλακτος; Απολύτως τίποτα. Γιατί απλά ο καπιταλιστικός λύκος, που ηγείται σε αυτή την οργάνωση, θα συνεχίσει να κατασπαράσσει τους κτηνοτρόφους και την ελληνική κτηνοτροφία. Θα το επαναλάβουμε: οι ΔΟ είναι εργαλεία που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των καπιταλιστών που εμπορεύονται και μεταποιούν αγροτικά προϊόντα του γεωργικού και του κτηνοτροφικού τομέα.
 
Θα κλείσουμε με μια σύντομη αναφορά στις λεγόμενες Συμφωνίες Ελεύθερων Συναλλαγών της ΕΕ μέ τον Καναδά, χώρες της Αφρικής, της Ασίας και τελευταία την Κίνα, με τις οποίες μπήκε η ταφόπλακα στην ελληνική φέτα ΠΟΠ. Η συμφωνία της ΕΕ με την Κίνα, δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί για να γνωρίζουμε τι προβλέπει ακριβώς για την ελληνική φέτα ΠΟΠ. Ομως, οι εισαγωγές ελληνικής φέτας στην Κίνα ήταν το 2017 19,54 τόνοι και το 2018 27,35 τόνοι!
 
Επιφυλασσόμαστε να δούμε τι προβλέπει ακριβώς η συμφωνία για τη φέτα, γιατί ο πρώην υπουργός Αποστόλου είχε ανοίξει την όρεξη στους Κομισάριους που διαπραγματεύονται με τις τρίτες χώρες για τη σύναψη των Συμφωνιών Ελεύθερων Συναλλαγών, προτείνοντας ότι είναι αποδεκτό από την Ελλάδα να παράγεται από τις χώρες αυτές «φέτα», αρκεί να χρησιμοποιούν πρόβειο γάλα! Παραθέτουμε για μια ακόμα φορά αυτή την καταστροφική πρόταση του Αποστόλου και τον παραδίνουμε στην κρίση σας:
 
«Τι ζητάει η Ελλάδα από την Ε. Επιτροπή. Η ελληνική αντιπροσωπεία, με το αριθ. md 401/15 έγγραφό της στις 3-12-2015 προς την Επιτροπή Πολιτικής Εμπορίου (TPC, Επιτροπή του Συμβουλίου), κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση, ζητώντας από την Ε. Επιτροπή, χωρίς να αλλάξει καθόλου το κείμενο της συμφωνίας, να προστεθεί μια υποσημείωση (footnote) στη λέξη “Φέτα“ (παράρτημα 20-Α, Μέρος Α) με την οποία να διευκρινίζεται ότι ως “Φέτα“ μπορεί να θεωρηθεί μόνο το τυρί που παράγεται αποκλειστικά από 100% πρόβειο γάλα ή από αναμείξεις αυτού με γίδινο (70% κατ’ ελάχιστο πρόβειο και το υπόλοιπο από γίδινο γάλα). Με αυτό τον τρόπο, μόνο όσοι παράγουν λευκό τυρί με την ίδια πρώτη ύλη, όπως το αυθεντικό ΠΟΠ τυρί, μπορεί να το λένε “Feta“, εάν το έπρατταν μέχρι τις 18.10.2013».

Πηγή: http://www.eksegersi.gr