Μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις οι τιμές καταναλωτή στο γάλα μειώθηκαν σημαντικά, γεγονός που τονώνει αναμφίβολα την αγορά καθώς με τον τρόπο αυτόν έχει ανοίξει ο χορός της μείωσης των τιμών στα επώνυμα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο καταναλωτής μπορεί να προμηθεύεται υψηλής ποιότητας φρέσκο παστεριωμένο γάλα σε προσιτές τιμές, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε.

Επίσης μετά την εφαρμογή των νέων αγορανομικών διατάξεων ο καταναλωτής γνωρίζει τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης, γεγονός που αναμένεται να ενεργήσει θετικά στην αύξηση της κατανάλωσης του εγχώριου γάλακτος. Έχει διαπιστωθεί άλλωστε στις περισσότερες χώρες η προτίμηση των καταναλωτών στα εγχώρια αγροτικά προϊόντα και ιδιαίτερα στο φρέσκο γάλα που προέρχεται από περιοχές κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Όσο όμως ο ανταγωνισμός μεταξύ των βιομηχανιών για μερίδια αγοράς θα συνεχίζεται και τα περιθώρια κέρδους θα μειώνονται, ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες μπορεί να συνεχίσουν περαιτέρω πιέσεις για ακόμη φθηνότερο γάλα από τους παραγωγούς.

Η κατάσταση όμως στον κλάδο της γαλακτοπαραγωγικής αγελαδοτροφίας είναι ήδη εκρηκτική καθώς οι τιμές παραγωγού έχουν ακολουθήσει τον τελευταίο χρόνο δραματικά πτωτική πορεία, που σε πολλές περιπτώσεις φθάνει σε ποσοστό 40%. Ταυτόχρονα αυξάνονται δραματικά οι τιμές των ζωοτροφών με πρωταγωνιστή τη σόγια, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος θεωρούν πως η μείωση των τιμών καταναλωτή θα έχει θετικό τελικό αποτέλεσμα εφόσον ταυτόχρονα όλοι οι εμπλεκόμενοι συμβάλουν ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα συνοδευτικά μέτρα που θα επιτρέψουν στον Έλληνα αγελαδοτρόφο να συνεχίσει να παράγει το γάλα που καταναλίσκεται στη χώρα μας.

Τα μέτρα αυτά είναι:

  • Οριστική τακτοποίηση του θέματος της ονομασίας των διαφόρων τύπων γιαουρτιού και τυριών με βάση την περιεκτικότητά τους ως προς τη σύσταση της πρώτης ύλης παρασκευής τους.
  • Καθορισμός ενός κοινά αποδεκτού και διαφανούς συστήματος τιμολόγησης του γάλακτος και πληρωμής των παραγωγών βάσει των ποιοτικών του χαρακτηριστικών.
  • Παροχή ουσιαστικής τεχνικής στήριξης στους αγελαδοτρόφους με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Ενίσχυση της ρευστότητας των παραγωγών και των οργανώσεών τους.
  • Πληροφόρηση των καταναλωτών και ενίσχυση της εικόνας της αγελαδοτροφίας.
  • Έναρξη εθνικού διαλόγου (εν όψει και της διαμόρφωση της ΚΑΠ το 2013) για το μέλλον της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας.

Η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας της οποίας οι παραγωγοί προσφέρουν το ένα τρίτο του Ελληνικού γάλακτος βλέπουν την Εθνική παραγωγή να μειώνεται χρόνο με το χρόνο και τον αριθμό των παραγωγών να συρρικνώνεται. Κάθε προσπάθεια αύξησης της κατανάλωσης του εγχώριου γάλακτος είναι ευπρόσδεκτη δεν αρκεί όμως από μόνη της να ανατρέψει την αρνητική πορεία στην οποία ήδη βρίσκεται ο κλάδος.

Η ΕΦΧΕ αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση την Παρασκευή 22/5/2009 με τους εκπροσώπους των κομμάτων όπου θα τεθούν όλα τα παραπάνω θέματα. Για το θέμα αυτό θα ακολουθήσει ξεχωριστή ανακοίνωση.