Η αύξηση του κόστους πρώτων υλών (υλικά συσκευασίας, φυσικό αέριο, φάρμακα, ζωοτροφές), η μείωση του ζωικού κεφαλαίου και οι μικρότερες εισαγωγές γάλακτος από ξένες αγορές έχουν οδηγήσει τις γαλακτοβιομηχανίες σε… «μάχη» καλύτερων προσφορών προς τους Έλληνες παραγωγούς.

Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν σκαρφαλώσει μέχρι και το €1,25/κιλό στο αιγοπρόβειο, με τις αυξήσεις να κυμαίνονται γύρω στο 20% σε σχέση με το περσινό γαλακτοκομικό έτος.

Γενικά οι μέσες τιμές για νέα γαλακτοκομική περίοδο «παίζουν» μεταξύ €1,10-1,20, όταν προ τριετίας κυμαίνονταν στην περιοχή των €0,80-€0,90.

Δεν μπορούν να απορροφήσουν όλο το κόστος

Ήδη έχουν περάσει στα ράφια του οργανωμένου λιανεμπορίου αυξήσεις σε ορισμένα προϊόντα, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να γενικευτεί τους επόμενους μήνες, καθώς οι βιομηχανίες δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν όλο το αυξημένο κόστος.

Όλες οι κατηγορίες παρουσιάζουν αύξηση

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστο Αποστολόπουλο, σημαντική είναι η αύξηση των τιμών στο πρόβειο γάλα, με τη μεγαλύτερη να παρατηρείται στη Θεσσαλία, ενώ στα νησιά οι τιμές διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. Όλες οι κατηγορίες γάλακτος καταγράφουν αυξήσεις, με το αγελαδινό να εμφανίζει τη μικρότερη, καθώς βρίσκεται στα επίπεδα των €0,39-0,40 από €0,38 πέρυσι.

Σημειώνεται ότι το 60% της ελληνικής παραγωγής εξάγεται σε Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, Αγγλία και Ιταλία.

Λιγότερα τα «ελληνοποιημένα»

Για τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Ιωάννη Βιτάλη, ο κύριος λόγος των ανατιμήσεων στα προϊόντα γάλακτος είναι η έλλειψη του παρανόμως εισερχομένου γάλακτος, ενώ ενισχυτικά λειτουργεί η αύξηση της κατανάλωσης φέτας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο κ. Βιτάλης πάντως σημείωσε με έμφαση ότι «η ελληνική κτηνοτροφία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αύξηση παραγωγής γάλακτος, καθώς το ελληνικό ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί και δεν υπάρχει καμία βοήθεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να απασχολήσει τους αρμοδίους, να βρεθεί τρόπος να αυξηθεί το ζωικό κεφάλαιο και να μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στη δεδομένη έλλειψη πρώτης ύλης».

Σταδιακά οι αυξήσεις στις τιμές

Γενικότερα οι παράγοντες του κλάδου υποστηρίζουν ότι οι ανατιμήσεις στις τιμές των τελικών προϊόντων περνούν σταδιακά στα ράφια, ενώ το ύψος των μεταβολών στις επιμέρους κατηγορίες εξαρτάται από την πορεία των τιμών της πρώτης ύλης. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα αυξηθούν οι τιμές σε προϊόντα που έχουν ως βάση το αιγοπρόβειο γάλα και στη συνέχεια σε αυτά που έχουν βάση το αγελαδινό.

Ο Στέλιος Σαράντης, Chief Commercial Officer της εταιρείας «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», σημειώνει ότι «αυξήσεις υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές οι αυξήσεις κινούνται γύρω στην περιοχή του 20%».

Κατακόρυφη η αύξηση της ζήτησης για φέτα

Προσθέτει, επίσης, ότι λόγω καραντίνας αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση για φέτα.
Υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι, ενώ παλαιότερα από τους 120.000 τόνους της συνολικής παραγωγής φέτας οι 30.000 προορίζονταν για το εξωτερικό και οι 90.000 για την εγχώρια αγορά, πλέον η αναλογία είναι 80.000 – 40.000 υπέρ των διεθνών αγορών.

Κατά βάση, η φέτα κατευθύνεται στην Ευρώπη και έπειτα ακολουθούν ΗΠΑ, Αυστραλία και μικρότερες αγορές.

«Για να ανταποκριθεί ο κλάδος στη ζήτηση, θα έπρεπε να υπάρξει αντίστοιχη αύξηση στην παραγωγή, κάτι που δεν κατέστη δυνατό. Παράλληλα, τα αποθέματα όλων των επιχειρήσεων στη φέτα ΠΟΠ είναι μικρά και θα συνεχίσουν να υποχωρούν, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι τιμές της πρώτης ύλης», ανέφερε ο κ. Σαράντης.

«Για το συμβατικό πρόβειο το οποίο πέρυσι διατηρούσε μια μέση τιμή στα €0,96-0,97 το κιλό, η αύξηση αναμένεται στα επίπεδα των €0,20, δηλαδή θα φθάσει σε τιμές €1,15-1,17. Σε ό,τι αφορά το βιολογικό, από το €1,05 μπορεί να φθάσει έως το €1,25».

Δεν μετακυλίει τις αυξήσεις στους καταναλωτές – Κόβει διαφημίσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος – Χατζάκος, υπογράμμισε ότι η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία αποφάσισε να μη μετακυλίσει στα προϊόντα το αυξημένο κόστος αγοράς πρόβειου και γίδινου γάλακτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βίωσε η ελληνική κοινωνία, επιλέγοντας να περιορίσει τις διαφημιστικές και προωθητικές δαπάνες στην κατηγορία.

Εκτιμά πάντως ότι οι τιμές του πρόβειου γάλακτος θα αυξηθούν περίπου 15% την επόμενη γαλακτοκομική περίοδο σε σχέση με τη φετινή, ενώ και στο γίδινο γάλα υπάρχει αυξητική τάση, αλλά σε σαφώς χαμηλότερα ποσοστά.

Πηγή