Η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού και η προσθήκη 50 γραμμαρίων τυριού επί τρεις φορές την εβδομάδα στο πιάτο μας, όχι μόνο δεν αυξάνουν τα λιπίδια στο αίμα αλλά βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς.

Μια ανασκόπηση στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (ESC) δίνει διατροφικές απαντήσεις στην ερώτηση πώς μπορούμε να θωρακίσουμε την καρδιά μας από νοσήματα νοσήματα. και μεταξύ αυτών, απενοχοποιεί ειδικά το αληθινό γιαούρτι και τα τυριά.

“Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όταν καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων”. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα της επιστημονικής ανασκόπησης. Επιπλέον, δεν έχει σημασία εάν τα προϊόντα είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αλλά σημασία έχει να τα περιορίσουμε τις ποσότητες και την συχνότητα και κάποιο εξ αυτών. Το τυρί!

Ως εκ τούτου, οι τρεις μερίδες των 50 γραμμαρίων τη βδομάδα  και πρόσληψη γιαουρτιού 200 γραμμάρια την μέρα μπορούν να μάς κάνουν πολύ καλό ενώ η υπερβολική τους κατανάλωση ίσως κάνει σε κάποιους και κακό! Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο κεντρικός συγγραφέας της έρευνας Δρ Gabriele Riccardi από το Πανεπιστήμιο της Νάπολι Federico II, “οι ευεργετικές τους ιδιότητες οφείλονται στο γεγονός ότι είναι προϊόντα ζύμωσης, κάτι που ευνοεί τα βακτήρια του εντέρου, τα οποία παίζουν καίριο ρόλο στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου”.

Κατά τα άλλα, καλό είναι να αποφεύγουμε το κόκκινο κρέας πάνω από μία φορά την εβδομάδα, απαραίτητη είναι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και πράσινων λαχανικών ενώ ο καφές κάνει καλό σε λελογισμένη κατανάλωση και κακό εάν πίνουμε πάνω από 3 μερίδες την ημέρα. Τέλος, τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ψωμί και το λευκό ρύζι θα πρέπει επίσης να περιοριστούν σε δύο μερίδες την εβδομάδα.

Πηγή