Το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών του οργανισμού, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, ριβοφλαβίνη και παντοθενικού οξύ.

Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν γάλα και γαλακτοκομικά σε ποσότητες κάτω από τα συνιστώμενα όρια.

Σύμφωνα με ανάλυση 14 μελετών για την επίδραση των γαλακτοκομικών στην υγεία, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Advances in Nutrition και σύμφωνα με αυτά τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των εξής κινδύνων:

Βλάβης στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία

Καρδιομεταβολικού κινδύνου

Καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Καρκίνου του παχέος εντέρου

Διαβήτη τύπου 2

Φάνηκε επίσης ότι η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, δεν έχουν καμία επίδραση στον καρκίνο του προστάτη. Ο καρδιομεταβολικός κίνδυνος ή οι πιθανότητες βλάβης στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία ήταν χαμηλότερος σε άτομα που κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα με φυτοστερόλες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η μελέτη δεν βρήκε ωστόσο στοιχεία που να στηρίζουν τη συμβολή των γαλακτοκομικών προϊόντων στην πρόληψη οστεοπορωτικού κατάγματος ή κατάγματος του ισχίου, ούτε ότι μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους. Οι ερευνητές στόχευσαν κυρίως στην κατανόηση του τρόπου που το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προλαμβάνουν τις χρόνιες παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά, το μεταβολικό σύνδρομο, ο ορθοκολικός καρκίνος, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης και ο διαβήτης τύπου 2. Εξέτασαν επίσης την επίδρασή του στην ανάπτυξη, τα οστά, τη μυϊκή μάζα και την εγκυμοσύνη.

Kατάγματος της σπονδυλικής στήλης

Μεταβολικού συνδρόμου

Πηγή: Medical Daily

Πηγή