Λιγότερες πτώσεις και κατάγματα σημειώθηκαν σε κέντρα φροντίδας στα οποία προστέθηκαν επιπλέον γαλακτοκομικά προϊόντα στο καθημερινό μενού των ηλικιωμένων.

Οι δίαιτες πολλών ηλικιωμένων ενηλίκων παρέχουν ανεπαρκές ασβέστιο και πρωτεΐνες για τη διατήρηση της οστικής και μυϊκής μάζας, γεγονός που πιθανότατα αυξάνει τον κίνδυνο για πτώσεις και κατάγματα. Η αύξηση της διατροφικής πρόσληψης ασβεστίου και πρωτεΐνης σε ηλικιωμένους πληθυσμούς θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτρέψει περισσότερα κατάγματα παρά η θεραπεία των ασθενών αυξημένου κινδύνου με αντιαπορροφητικά φάρμακα.

Για αυτήν την κλινική μελέτη, οι ερευνητές εντόπισαν 60 εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων στην Αυστραλία, οι οποίες είναι παρόμοιες με τις εγκαταστάσεις υποβοηθούμενης διαβίωσης στις ΗΠΑ. Οι εγκαταστάσεις (με περίπου 7.000 κυρίως περιπατητικούς τροφίμους) τυχαιοποιήθηκαν για να εμπλουτίσουν τη διατροφή των μελών τους με επιπλέον μερίδες γάλα, γιαούρτι και τυρί ή να συνεχίσουν να σερβίρουν τα συνηθισμένα μενού τους. Όλες οι εγκαταστάσεις διατήρησαν επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D μέσω συμπληρωμάτων, αλλά η αρχική διατροφική περιεκτικότητα σε ασβέστιο και πρωτεΐνη ήταν κάτω από τα συνιστώμενα επίπεδα.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, η μέση ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου και πρωτεΐνης παρέμεινε αμετάβλητη στις εγκαταστάσεις ελέγχου, αλλά άλλαξε ουσιαστικά στις εγκαταστάσεις παρέμβασης: Η μέση πρόσληψη ασβεστίου αυξήθηκε από ≈700 σε 1.142 mg ημερησίως και η μέση πρόσληψη πρωτεΐνης αυξήθηκε από 0,9 σε 1,1 g/kg σωματικού βάρους ημερησίως. Κατά τη διάρκεια 2 ετών παρακολούθησης, σημαντικά λιγότεροι ασθενείς στις εγκαταστάσεις παρέμβασης υπέστησαν κατάγματα (3,7% έναντι 5,2%), κατάγματα ισχίου (1,3% έναντι 2,4%) ή πτώσεις (57% έναντι 62%). Η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες ήταν παρόμοια και στις δύο ομάδες.

Αριθμητικά περισσότερα κατάγματα συμβαίνουν σε άτομα με οστεοπενία παρά σε άτομα με οστεοπόρωση επειδή η οστεοπενία είναι πολύ πιο συχνή στον πληθυσμό. Οι φθηνές και ευρέως αποδεκτές διατροφικές τροποποιήσεις που μελετήθηκαν εδώ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη πτώσεων και καταγμάτων σε εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων και ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις και στους ηλικιωμένους που κατοικούν στην κοινότητα.

Με πιο απλά λόγια: προσθέσετε γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή των ηλικιωμένων.

Βιβλιογραφία

Iuliano S et al. Effect of dietary sources of calcium and protein on hip fractures and falls in older adults in residential care: Cluster randomised controlled trial. BMJ 2021 Oct 20; 375:n2364.

Πηγή