Η ΕΝΩΣΗ ΦΥΛΗΣ ΧΟΛΣΤΑΪΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΦΧΕ) οργάνωσε στις 18 έως 20 Οκτωβρίου 2004 στο ξενοδοχείο ΦΙΛΙΠΠΕΙΟ της Θεσσαλονίκης τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής και τη συνάντηση εργασίας των ανώτατων στελεχών (Διευθυντών και Γενικών Γραμματέων) της Συνομοσπονδίας των Ενώσεων της φυλής Χολστάιν των χωρών της Ευρώπης. Συνδιοργανωτής της συνάντησης ήταν το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Το σημαντικό αυτό γεγονός για τη κτηνοτροφία που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας, είχαν θέσει υπό την αιγίδα τους το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης.

Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση εργασίας από Ελληνικής πλευράς, αφορούσαν στην οργάνωση των υπηρεσιών της ΕΦΧΕ προς τους Έλληνες παραγωγούς και την κατάσταση της Ελληνικής αγελαδοτροφίας. Οι φιλοξενούμενοι παρουσίασαν την οργανωτική δομή και το επιχειρησιακό σχέδιο των Ενώσεων Φυλής Χολστάιν στην Πολωνία, τις Σκανδιναβικές χώρες, την Ουγγαρία, τη Δανία και την Ελβετία. Επίσης, παρουσίασαν το σύστημα επιβράβευσης των παραγωγών στην Ελβετία, τους βελτιωτικούς στόχους της φυλής στη Σουηδία και τις προϋποθέσεις σήμανσης και πιστοποίησης της καταγωγής των ζώων στη Σλοβακία. Άλλα θέματα που παρουσιάστηκαν, αφορούσαν στην ηλεκτρονική ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των γενεαλογικών βιβλίων της φυλής στις διάφορες χώρες – μέλη και στην προοπτική του ασπροκόκκινου τύπου της φυλής. Η εναρμόνιση της βαθμολόγησης των σωματικών χαρακτηριστικών των ζώων σύμφωνα με το γραμμικό σύστημα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας της Φυλής Χολστάιν, ήταν αντικείμενο διαλέξεων, ενώ παρουσιάστηκαν επίσης τα προβλήματα που αφορούν στην οργάνωση του επόμενου Ευρωπαϊκού διαγωνισμού για τη βράβευση των άριστων αγελάδων και προτάσεις για την αναβάθμιση του οργανωτικού και λειτουργικού σχήματος της Συνομοσπονδίας.

Στην συνάντηση εργασίας συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Φινλανδία, Ελβετία, Σουηδία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ουγγαρία, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία, Ισπανία, Σλοβακία, Ηνωμένο Βασίλειο και Δανία. Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν εκπρόσωποι των βιομηχανιών γάλακτος, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των αντίστοιχων Τμημάτων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας μας.

Η συνάντηση εργασίας περιλάμβανε επίσης τεχνική επίσκεψη των συμμετεχόντων σε δύο γαλακτοπαραγωγικές μονάδες της περιοχής Θεσσαλονίκης (Κώστας Μουρατίδης και Γιώργος Μπουδουρίδης) και πολιτιστική επίσκεψη στους τάφους και στο ανάκτορο των Μακεδόνων βασιλέων στη Βεργίνα. Στο αποχαιρετιστήριο δείπνο που δόθηκε προς τιμήν όλων των συμμετεχόντων στο οποίο προσκλήθηκαν και παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής και αγροτικής ζωής της χώρας, οι ξένοι φιλοξενούμενοί μας απόλαυσαν την Ελληνική γαστρονομία και γνώρισαν τον Ελληνικό τρόπο διασκέδασης.