Σε συνέχεια της επιτυχημένης μέχρι τώρα συνεργασίας της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας με την εταιρία ZOETISHELLAS A.E. από τα μέσα του 2018 συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, με στόχο τη βελτίωση της υγείας των γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων της φυλής Χολστάιν, καθώς και των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών του γάλακτος, που αυτές παράγουν.

Μέχρι τώρα πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες / συγκεντρώσεις μεταξύ παραγωγών και ειδικών του κλάδου της αγελαδοτροφίας με κύριο θέμα τη διαχείριση μιας αγελαδοτροφικής παραγωγικής μονάδας γαλακτοπαραγωγής και την ποιότητα του παραγόμενου γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, εστιάζοντας στο θέμα των σωματικών κυττάρων, που επηρεάζουν και την καλή υγεία των αγελάδων και την γαλακτοπαραγωγή. Στο πλαίσιο της έκθεσης Zootechnia 2019 δόθηκαν χρηματικά βραβεία σε παραγωγούς της ΕΦΧΕ, που ακολούθησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες και κατάφεραν βελτίωση της υγείας των ζώων στις παραγωγικές μονάδες και της γρήγορης ανάρρωσής τους, σε περίπτωση ασθενειών, υπό την χορηγία της ZOETISHELLAS A.E..

Συνεχίζοντας τη συνεργασία μας προχωράμε στο επόμενο βήμα. Με τη χρήση μιας συσκευής και ειδικών υποστρωμάτων, που θα χορηγηθούν από την εταιρία, στους υπεύθυνους για τις μονάδες της ΕΦΧΕ κτηνιάτρους θα μπορούμε  να προσδιορίσουμε τους κυριότερους παράγοντες, που είναι υπεύθυνοι για τις μαστίτιδες στις μονάδες – μέλη μας,  ώστε σε συνεργασία μαζί τους ν’ ακολουθούμε υπό τις οδηγίες των κτηνιάτρων, το κατάλληλο πρωτόκολλο θεραπείας. Επιπλέον, θα οργανωθούν παρουσιάσεις ενημέρωσης σχετικά με το θέμα, υπό την καθοδήγηση του επιστημονικού συμβούλου. Κοινός στόχος της ΕΦΧΕ και της Zoetis είναι η ορθολογική χρήση των σωστών ανά περίπτωση αντιβιοτικών (ορθές κτηνοτροφικές πρακτικές) και μόνο στις περιπτώσεις, που κρίνεται απαραίτητο.

Θεωρούμε ότι η υγεία των ζώων και η ποιότητα του γάλακτος, που παράγουν, είναι ύψιστης σημασίας σε κάθε αγελαδοτροφική μονάδα, μειώνει την ταλαιπωρία και των ζώων και του ίδιου του παραγωγού, που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας, και κάθε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, χαίρει της αποδοχής και συμμετοχής της ΕΦΧΕ.