Είτε επιλέξεις κάποιο απλό, το φημισμένο ελληνικό, το εμπλουτισμένο ή αυτό με τα χαμηλά λιπαρά, το γιαούρτι είναι ένα σνακ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που θα σου χαρίσει μια γενναιόδωρη ποσότητα ασβεστίου και πρωτεϊνών, μαζί με βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, του φωσφόρου και του μαγνησίου.
Για την ακρίβεια, ένα μόνο φλιτζάνι απλού γιαουρτιού με χαμηλά λιπαρά, προσφέρει πάνω από 400 mg ασβεστίου – ποσότητα που είναι κοντά στο μισό της καθημερινής σου ανάγκης.

Πιο συγκεκριμένα, το γιαούρτι συμβάλλει ευεργετικά στα παρακάτω:

Προλαμβάνει την οστεοπόρωση

Η υψηλή περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη D3, αυξάνει την οστική μάζα και ενισχύει τη σκελετική υγεία.

Συμβάλει στην υγεία του εντέρου

Περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς (προκύπτουν μετά τη ζύμωση του γάλακτος), οι οποίοι ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής xλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων. Επιπλέον, ένα από τα βακτήρια του γιαουρτιού, το λακτομπάκιλους, αποδείχθηκε ότι καταστέλλει την παραγωγή ενζύμων που ευνοούν την ανάπτυξη κακοήθων όγκων στο παχύ έντερο.

Βοηθάει στο αδυνάτισμα

Όταν η πρόσληψη ασβεστίου από τις τροφές είναι υψηλή, αυξάνεται η συγκέντρωσή του στο αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η έκκριση της ορμόνης καλσιτονίνης, της οποίας ο βιολογικός ρόλος είναι να μειώνει τη λιπόλυση και να αυξάνει την αποθήκευση λιπών (τριγλυκεριδίων) στον λιπώδη ιστό. Το γεγονός αυτό, έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή αποθήκευσης λιπών (τριγλυκεριδίων) στον λιπώδη ιστό και την επιτάχυνση της διαδικασίας της λιπόλυσης.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η βιταμίνη D3 και το ασβέστιο που περιέχει σε αφθονία το γιαούρτι, εκτός από τη σημαντική τους συνεισφορά στην υγεία των οστών και την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, συμμετέχουν και στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Είναι απαραίτητα συστατικά για όλα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και κυρίως για τα φαγοκύτταρα, τα οποία δεσμεύουν και εξουδετερώνουν όλες τις παθογόνες ουσίες. Επιπλέον, το υψηλό περιεχόμενο των γαλακτοκομικών σε βιταμίνη Α και βιταμίνες της Ομάδας Β (Β1, Β2 και Β12), έχει ως αποτέλεσμα την επιπρόσθετη προστασία της υγείας του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Πηγή: www.shape.gr