Αποφασισμένοι να αντιδράσουν και να αντισταθούν με κάθε τρόπο στη συνεχιζόμενη μείωση των τιμών του αγελαδινού γάλακτος από τις μεγάλες βιομηχανίες και στη διακοπή παραλαβής γάλακτος από τις αγελαδοτροφικές μονάδες, δηλώνουν τα μέλη της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδος.

Οι έλληνες αγελαδοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση από τις μεθόδους και πρακτικές που υιοθετούν οι μεγάλες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες. Για τον λόγο αυτό πραγματοποίησαν έκτακτη συνάντηση σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Σε αυτή συμμετείχαν 85 ιδιοκτήτες μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων από όλη τη χώρα, οι οποίοι προχώρησαν στην συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής αγώνα.

Στόχος των μελών της επιτροπής είναι να έρθουν σε επαφή με την ελληνική πολιτεία και τα συναρμόδια υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης) προκειμένου να μπει ένας φραγμός στις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες.

Όπως είπαν οι παραγωγοί, «αυτή τη στιγμή οι Βιομήχανοι έχουν τινάξει στον αέρα τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης». Κι αυτό γιατί ενώ η ελληνική παραγωγή γάλακτος δεν καλύπτει τις ανάγκες της χώρας (με αποτέλεσμα να γίνονται αθρόες εισαγωγές) οι γαλακτοβιομηχανίες αποφασίζουν μόνες τους να αγοράζουν από τους έλληνες παραγωγούς φθηνότερα το γάλα!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή πώλησης του γάλακτος έχει μειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα τρία λεπτά του ευρώ και από 0,35 ευρώ το κιλό που πωλούνταν να έχει πέσει στα 0,32 λεπτά του ευρώ το κιλό.

«Η διαφορά ίσως να μην φαίνεται μεγάλη… Ωστόσο, για εμάς είναι τεράστια και στην ουσία δουλεύουμε χωρίς κέρδος», δήλωσαν αγελαδοτρόφοι. Αξίζει να αναφερθεί πως σε πολλές περιπτώσεις οι παραγωγοί έμαθαν για την μείωση της τιμής όταν πήραν στα χέρια τους τα τιμολόγια από τις Βιομηχανίες!

Ως… δικαιολογία οι έλληνες βιομήχανοι παρουσιάζουν την ξέφρενη τιμή του πετρελαίου. «Ωστόσο, την ίδια ακριβώς δικαιολογία επικαλούνται και για τις αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Δηλαδή, οι βιομήχανοι «τσιμπάνε» τρία λεπτά του ευρώ από τους παραγωγούς κι άλλα τόσα από τους καταναλωτές για να καλύψουν τις μικρότερες αυξήσεις στη τιμή του πετρελαίου», υπογράμμισαν παραγωγοί γάλακτος.

Οι ίδιοι κατήγγειλαν αθρόες εισαγωγές γάλακτος, όπως είπαν, αμφιβόλου ποιότητος από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Ουγγαρία. Αξίζει να αναφερθεί ότι η κατανάλωση γάλακτος στην Ελλάδα είναι περίπου 1.200.000 τόνοι τον χρόνο και η παραγωγή της χώρας αγγίζει τις 728.000 τόνους.