Είναι γεγονός ότι πριν από περίπου 2 χρόνια, όταν εκλέχθηκε η νέα κυβέρνηση, ζητήσαμε μία συνάντηση με τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη. Γίναμε δεκτοί από την αρμόδια υφυπουργό κ. Φ. Αραμπατζή σε μία ολιγόλεπτη συνάντηση, όμως, τα χρονοδιαγράμματα για νέα συνάντηση δεν τηρήθηκαν. Υπήρξε μία συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Γ. Οικονόμου, ο οποίος, όμως, δεν είναι αρμόδιος για όλα τα θέματα και παρά το θετικό κλίμα της συνάντησης στη συνέχεια υπήρξε στασιμότητα.

Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός μόλις ανέλαβε, ζήτησε ένα υπόμνημα με τα προβλήματα του κλάδου, προκειμένου να γίνει μία, αν μη τι άλλο τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητηθούν. Ακόμη τίποτε.

Το πρόβλημα δεν είναι αυτή καθ’ αυτή η συνάντηση. Στο κάτω – κάτω ποτέ δεν είχαμε ιδιαίτερες σχέσεις με κανένα Υπουργό, ούτε και μας ενδιαφέρει να έχουμε.

Μας ενδιαφέρει, όμως, ο κλάδος μας, μας ενδιαφέρει το μέλλον της ελληνικής αγελαδοτροφίας και το μέλλον των οικογενειών μας.

Με αφορμή την σημερινή 1η Ιουνίου, που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, όπως καθιερώθηκε το 2001 με πρωτοβουλία της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, το να αναφέρουμε ακόμα μία φορά τα άλυτα προβλήματα στον τομέα του ελληνικού γάλακτος (π.χ. έλεγχος των ελληνοποιήσεων, χρήση τοπωνυμίων, εξαπάτηση καταναλωτικού κοινού, χρήσεις ψυγείων στα super markets κ.τ.λ.). θεωρούμε ότι είναι περιττό κι αγγίζει τα όρια της γραφικότητας.

Θα ξεχωρίσουμε, όμως, δύο θέματα από τα πολλά, που δείχνουν σαφέστατα ότι υπάρχει τάση προγραφής της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας.

α) Πραγματικά δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί η ελληνική πολιτεία (συγκεκριμένα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) δεν νομοθετεί ότι «ελληνικό γιαούρτι» είναι αυτό, που παρασκευάζεται από ελληνικό γάλα. Αυτό δηλαδή, που είναι αυταπόδεικτο για όλο τον κόσμο, στην πράξη δεν ισχύει. Έτσι, αντί να χρειάζεται ν’ αναπτύξουμε κι άλλο την αγελαδοτροφία μας, προκειμένου ν’ ανταποκριθούμε στην ζήτηση του ελληνικού γιαουρτιού, την συρρικνώνουμε προς χάρη των εισαγωγών συμπυκνωμάτων. Έτσι με γερμανικά – γαλλικά ή τσέχικα κ.λπ.. συμπυκνώματα φτιάχνεται το ‘’ελληνικό γιαούρτι’’.

Και τι μπορούμε να πούμε στις ξένες εταιρείες, που έχουν κατακλύσει τα markets της Ευρώπης με προϊόντα γιαουρτιού, που πολλές φορές δεν αναγράφουν καν ‘’τύπου ελληνικό γιαούρτι’’ αλλά σκέτο «GREEK YOGHURT».

Και όλο αυτό βέβαια χάρη στην απαράδεκτη ΚΥΑ, που υπογράφτηκε από τον κ.Μ. Μπόλαρη την εποχή που ήταν υπουργός ο κ. Ευάγγελος Αποστόλου. Έκτοτε ακούσαμε πολλές υποσχέσεις περί αλλαγής της, χωρίς ποτέ να πραγματοποιηθούν. Αυτή η ΚΥΑ βέβαια δίνει την δυνατότητα στα εργοστάσια να ισχυρίζονται συνεχώς ότι δεν χρειάζονται άλλο γάλα διότι ‘’πνίγονται στο γάλα’’, όπως λένε, εννοώντας φυσικά το εισαγόμενο συμπύκνωμα. Προφανώς γι’ αυτό τον λόγο έγινε και η σχετική ΚΥΑ.

β) Πως είναι δυνατόν το τελευταίο εξάμηνο το κόστος παραγωγής να έχει αυξηθεί κατά 30%, οι τιμές του γάλακτος για τους παραγωγούς να πέφτουν, αντί να αυξηθούν και το υπουργείο ν’ αδιαφορεί. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στους παραγωγούς της παραγωγικής διαδικασίας και τους αρμόδιους υπουργούς.

Η Ε.Φ.Χ.Ε. είναι μια οργάνωση, που έχει τον έλεγχο των αποδόσεων και τηρεί τα γενεαλογικά βιβλία των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων. Είναι μια οργάνωση με επιστημονικό υπόβαθρο κι άριστη γνώση του ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι σχετικά με τον κλάδο μας.

Οι άνθρωποι, που εκπροσωπούν την οργάνωσή μας, είναι άριστοι παραγωγοί, οι οποίοι με προσωπικό και επιχειρηματικό κόστος αφιερώνουν χρόνο προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντα του κλάδου και κυρίως να προωθήσουν την αναβάθμιση της ελληνικής αγελαδοτροφίας και της γενετικής βελτίωσης.

Δεν είναι ούτε ‘’ισόβιοι συνδικαλιστές’’, ούτε μπορούν αλλά ούτε κι επιθυμούν να ξημεροβραδιάζονται στους διαδρόμους του ΥΠΠΑΤ προωθώντας «κολλητιλίκια».

Επιθυμούμε, όμως, να αντιμετωπιζόμαστε με ειλικρίνεια και αξιοπρέπεια.

Από την πλευρά μας έχουμε το υπόβαθρο, τις γνώσεις και τη διάθεση να βοηθήσουμε σε οτιδήποτε συζητηθεί με το ΥΠΑΑΤ για την προώθηση της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας συμβάλλοντας έτσι και εμείς με ένα μικρό κομμάτι στην περίφημη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, που χρόνια την ακούμε αλλά δεν την βλέπουμε.

Μετά τιμής
Πρόεδρος Δ.Σ.
Ηλίας Κοτόπουλος